Economia 03/03/2020

Primer febrer des del 2013 amb un repunt de l'atur a Catalunya

Malgrat que Catalunya és la regió on es va crear més ocupació, creix el total de persones sense feina

Paula Solanas
3 min

BarcelonaEl primer febrer en 15 anys sense Mobile World Congress també ha sigut el primer des del 2013 amb un repunt de l'atur en aquest mes. El nombre de persones registrades als serveis d'ocupació a Catalunya va créixer en 1.532 persones, fet que implica un increment del 0,3% respecte al gener, segons les dades publicades aquest dimarts pel ministeri de Treball. És el primer febrer des del 2013 en què aquest indicador augmenta en comparació amb el mes anterior. Aleshores va pujar en 3.359 persones, però la xifra d'aturats era molt superior a l'actual (665.176 per 395.214).

També és el segon mes consecutiu en què la xifra d'aturats va en augment a Catalunya, després que ja es registrés un repunt de l'1,4% del desembre al gener. No obstant, la dada és una mica més positiva si mirem a un any enrere. Respecte al febrer del 2019 hi ha 1.428 aturats menys, la qual cosa representa una caiguda interanual del 0,3%.

Al conjunt de l'Estat, l'atur es va reduir en 7.806 persones del gener al febrer, un 0,24% menys. Amb aquesta lleugera caiguda hi ha 3,24 milions d'aturats a Espanya, la xifra més baixa en un febrer des del 2008. En termes absoluts, Catalunya va ser la segona comunitat autònoma on es van registrar més nous aturats, només darrere de Madrid, on van augmentar en 2.147 persones. A l'extrem oposat, les Illes Canàries i les Balears són els territoris en què la caiguda de l'atur va ser més accentuada, un efecte que coincideix amb l'arrencada de les contractacions al sector turístic per cobrir els viatges de l'Imserso.

Les dades del ministeri de Treball se sumen a les que també ha publicat la nova cartera d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que lidera José Luis Escrivá. La Seguretat Social va tancar el mes amb un augment mitjà de 85.735 afiliats (+0,4%), el repunt més gran en un febrer des del 2015, i ja són 19,2 milions d'afiliats. A diferència de la tendència en l'atur registrat, Catalunya va ser la comunitat autònoma que va crear més llocs de feina, un total de 21.152 nous afiliats, respecte al mes anterior, seguida de les Balears (+12.655 ocupats), Madrid (+10.616) i Múrcia (+7.260).

Com s'explica aquest efecte? "Bona part d'aquesta ocupació és gent que fins ara no participava del mercat de treball (o n'havia sortit) i ara veuen més oportunitats", matisa el professor d'economia aplicada de la UB Raúl Ramos. L'acadèmic observa que encara hi ha persones que s'estan incorporant al mercat laboral, malgrat que la reducció de l'atur s'hagi alentit en els últims trimestres. "S'ha acabat el ritme d'abans, però encara no hem arribat al punt d'inflexió", afegeix. A Catalunya hi ha 24.723 persones apuntades al SOC que entrarien en aquesta categoria, és a dir, no han tingut una feina abans i ara en busquen.

Tocats per l'anul·lació del Mobile

El secretari de Treball del Govern, Josep Ginesta, ha atribuït l'augment de l'atur a les mesures de prevenció per frenar l'expansió del coronavirus i la cancel·lació de grans esdeveniments com el Mobile World Congress. Així doncs, ha argumentat que el nombre d'aturats només ha pujat en el sector serveis i a la demarcació de Barcelona, on s'havia de celebrar el congrés. Sobre l'impacte del Mobile, Ramos recorda que l'increment de l'atur registrat és molt lleu i, per tant, es podria atribuir a un efecte puntual com aquest. Tot i així, avisa que les dades de l'Enquesta de Població Activa hi aportaran més llum.

Coincidint amb el buit del congrés de telecomunicacions, Barcelona és la demarcació que ha empès la tendència a la baixa del mercat de treball català, amb 2.426 nous aturats registrats. En canvi, a Girona, Tarragona i Lleida l'atur ha caigut lleugerament.

L'impacte de l'epidèmia de coronavirus era una de les incògnites que planaven sobre les dades d'atur del febrer, però en l'opinió de l'executiu espanyol aquest efecte encara no és rellevant. El secretari general d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, i el de Seguretat Social, Israel Arroyo, han assegurat que encara és prematur especular sobre les conseqüències del Covid-19 en el mercat de treball i han afirmat que, per ara, no s'ha notat cap efecte ni en l'atur registrat ni en l'afiliació a la Seguretat Social. "Tenim dades d'atur registrat de l'últim dia de febrer, on ja s'ha recollit l'efecte del coronavirus, i els resultats són positius, per la qual cosa no sembla que hagi tingut un efecte", ha sentenciat Pérez Rey.

Treball insisteix que estudia mesures laborals que puguin mitigar les conseqüències d'aquesta crisi de cara als treballadors. Per exemple, que en el cas dels ERTO provocats pel coronavirus el temps d'atur que consumeixin aquests empleats no es comptabilitzi. Per la banda de la Generalitat, Ginesta ha assegurat que "no es poden descartar" acomiadaments en empreses catalanes arran de la crisi del Covid-19, tot i que ha assegurat que "a hores d'ara" no hi ha cap expedient de regulació d'ocupació (ERO) sobre la taula que tingui "com a element troncal" la crisi del coronavirus.

Les xifres

+ 0,39%

Per primer cop des del 2013 aquest últim mes de febrer es va tancar amb un repunt del nombre de persones registrades a les oficines dels serveis d'ocupació catalans, concretament, s'hi van inscriure 1.532 persones, un 0,39% més.

-0,36%

Malgrat que en els dos últims mesos l'evolució de l'atur registrat a Catalunya hagi anat a l'alça, en l'acumulat de l'any encara no podem parlar d'un increment respecte al 2019, sinó d'un alentiment de la reducció.

21.152 afiliats

Encara que la tendència de l'atur registrat hagi reduït el ritme dels anys de la recuperació econòmica, Catalunya va ser la comunitat autònoma que va crear més ocupació durant l'últim mes, amb 21.152 nous afiliats a la Seguretat Social.

2.426 persones sense feina

Barcelona és l'única demarcació catalana on al febrer va augmentar l'atur, en 2.426 persones, un efecte que la Generalitat atribueix en part a l'anul·lació del Mobile, un esdeveniment que segons els organitzadors havia de generar 14.100 llocs de feina temporals.

stats