El descompte de la gasolina, prorrogat tot l'estiu

La Moncloa allarga les mesures per fer front a la crisi i obre la porta a introduir-hi canvis

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, davant dels diputats i senadors del PSOE

MadridEl govern espanyol allargarà tot l'estiu el paquet de mesures per fer front a les conseqüències de la guerra. El president, Pedro Sánchez, ho ha anunciat aquest dimecres en una intervenció oberta davant els diputats i senadors del PSOE, en la qual ha presumit de la seva obra de govern coincidint amb el quart aniversari de la moció de censura a Mariano Rajoy. El cap de l'executiu espanyol ha oficialitzat el que diversos ministres ja havien anat apuntant els últims dies, atès que l'escalada de preus no s'atura i la guerra a Ucraïna s'enquista. Caldrà veure si hi ha cap canvi, per exemple, en el descompte de 20 cèntims el litre en el preu de la gasolina, ja que no ha suposat una gran rebaixa i hi ha debat sobre si haurà d'incloure un component de progressivitat per a les rendes més baixes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Cal fer una revisió de les que estan funcionant correctament. N'hi ha algunes que van destinades a una majoria, com els 20 cèntims el litre de combustible, i d'altres a persones que tenen una especial dificultat. L'ingrés mínim vital s'ha reforçat en un 15%, s'ha incrementat el bo elèctric", ha subratllat la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, aquest matí. Més tard, Sánchez ha presentat totes aquestes receptes com un èxit davant la crisi derivada de la guerra. El president del govern espanyol va presentar aquest pla a finals de març i va xifrar-lo en 16.000 milions d'euros, entre ajudes directes i fiscals (6.000 milions) i 10.000 en línies d'avals ICO per a les empreses més afectades.

Fonts de la Moncloa asseguren que s'analitzarà tot el paquet per si cal fer-hi alguna "millora o ajust", per bé que "substancialment serà el mateix". Caldrà dictar un nou decret i el Congrés l'haurà de convalidar. "Esperem que aquesta vegada el PP sí que hi doni suport", ha desitjat Sánchez en la seva intervenció. En aquella votació, Esquerra tampoc va optar pel i fonts de la formació assumeixen que no va ser fàcil oposar-se a mesures d'urgència social. Ara bé, ja estava pactat amb Unides Podem i EH Bildu i podien no donar-hi suport sabent que tiraria endavant igualment.

El pla de xoc incloïa ajudes al sector del transport, un límit del 2% en l'augment dels lloguers per als grans propietaris, augments de l'ingrés mínim vital i del bo social elèctric. En matèria energètica, es prorrogava la reducció de l’IVA al 10%, de l'impost especial de l'electricitat al 0,5% i la suspensió de l'impost de producció elèctrica, cosa que ja s'havia aplicat mesos enrere davant l'increment de la factura de la llum. La mesura estrella havia de ser, però, el límit del preu del gas gràcies a l'excepció ibèrica que Espanya i Portugal van arrencar a Brussel·les fa dos mesos. L'esperança era que s'apliqués "aviat", però encara s'espera la resposta de la Comissió Europea.

stats