Crisi de l'energia

El límit del 2% dels lloguers afectarà els grans propietaris

El govern espanyol prohibeix acomiadar per motius vinculats a l'alça dels preus energètics

3 min
La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz i la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, al Congrés del Diputats.

MADRIDEl pla de xoc econòmic per fer front a la guerra també inclourà mesures en matèria laboral, d'habitatge i protecció a la població més vulnerable. El paquet suma un total de 16.000 milions d'euros, 6.000 milions en ajudes directes i rebaixes fiscals i 10.000 milions en avals ICO. "És un repte sense precedents", ha dit la ministra d'Economia, Nadia Calviño, en roda de premsa posterior al consell de ministres. Aquests són els detalls de la nova bateria de mesures:

Protecció dels vulnerables

En matèria social, el govern espanyol ampliarà el bo social elèctric. L'executiu calcula que es pot ampliar el bo a 600.000 famílies vulnerables per arribar a un total de 2 milions de persones. A partir d'ara, la mesura s'aplicarà a la unitat de convivència dels perceptors de l'ingrés mínim vital. A més, la norma preveurà una renovació automàtica d'aquest bo, que mantindrà els seus descomptes (del 60% per als consumidors vulnerables i del 70% per als més vulnerables) fins al 30 de juny.

Fonts del ministeri d'Energia expliquen que per adaptar-se a l'última sentència del Tribunal Suprem –determinava que no només les comercialitzadores podien assumir el cost de la mesura– "tots els agents del sector" costejaran el bo social elèctric: també distribuïdores o transportistes, entre altres.

L'executiu espanyol també incrementarà en un 15% l'ajuda de l'ingrés mínim vital (IMV) cada mes. Aquest increment s'aplicarà a les sol·licituds que estan en procés de ser aprovades, però també a les que es presentin un cop entri en vigor la normativa però que no es resolguin a temps, és a dir, abans del 30 de juny, quan a priori decau el paquet de mesures.

Límit a l'actualització de lloguers

La norma limitarà l'actualització dels lloguers a l'índex de preus al consum. En concret, fins al 30 juny es limita l'augment dels lloguers fins al 2% en el cas dels grans propietaris, és a dir, que tenen més de 10 habitatges o 1.500 metres quadrats en lloguer. L'objectiu és que les rendes s'acostin a la inflació mitjana que s'estima per a aquest 2022, d'un 2%, segons estimacions de l'executiu espanyol. Per als petits propietaris, s'aplicarà el límit en absència d'acord sobre l'augment del lloguer entre les parts.

Teixit econòmic

Per protegir les empreses, el govern crea una nova línia d'avals ICO per un valor de 10.000 milions d'euros amb l'objectiu de cobrir les necessitats de liquiditat provocades per l'augment temporal del cost de l'energia i els combustibles. Tindran un període de carència de fins a 12 mesos i es podran sol·licitar fins al 31 de desembre del 2022.

També es flexibilitza l'ampliació del termini per tornar els avals que actualment tenen empreses i treballadors autònoms i s'amplia el període de carència sis mesos per als sectors més afectats.

Pel que fa a les ajudes directes, la gran majoria es canalitzaran a través de l'Agència Tributària, excepte les del sector primari, que gestionarà el ministeri d'Agricultura. A aquest sector s'hi destinaran un total de 193 milions d'euros. El pla també inclou 500 milions d'euros per a la indústria que consumeix grans quantitats d'energia, així com les mesures ja negociades amb els transportistes i que inclouen poc més de 1.000 milions d'euros.

Acomiadaments restringits

"A les crisis no es pot acomiadar", ha dit la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en roda de premsa posterior al consell de ministres. L'acomiadament serà injustificat quan es produeixi per causes vinculades amb "l'encariment dels preus de l'energia", ha detallat Díaz. Tampoc les empreses que rebin ajudes públiques podran acomiadar. "No té sentit que destinem recursos a pagar salaris i que les empreses després acomiadin", ha dit Díaz. L'incompliment d'aquesta norma comportarà que l'empresa hagi de retornar les ajudes públiques que s'han rebut.

Aquesta mesura ja es va aprovar durant els pitjors mesos de la pandèmia; en aquell cas, però, es prohibien els acomiadaments per causes derivades del covid. A més, el govern vol que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) tornin a ser l'opció preferent per a les empreses abans que els acomiadaments.

stats