Publicitat
Publicitat

El deute espanyol torna a superar el 100% del PIB

Espanya no aconsegueix encadenar dos mesos seguits de reducció de l'endeutament, que a l'agost va ser d'1,102 bilions d'euros 

Espanya no aconsegueix encadenar dos mesos seguits de reducció d el deute. El deute del conjunt de les administracions espanyoles va tornar a créixer a l'agost i ja torna a superar el 100% del PIB, segons les últimes dades publicades pel Banc d'Espanya. Concretament, el deute espanyol es va enfilar fins als 1,102 bilions d'euros, 1.378 milions d'euros més que el juliol, quan les administracions espanyoles van reduir el nivell de passiu 6.000 milions d'euros. Així doncs, l'Estat no aconsegueix encadenar dos mesos amb el deute a la baixa, ja que només ha pogut restar durant els mesos de gener, abril i juliol. 

En un any, doncs, el deute espanyol ha augmentat 48.000 milions d'euros si es compara amb l'agost del 2015, quan se situava en els 1,054 bilions d'euros. Si es compara amb el juliol, el creixement és del 0,12%. 

Un any de màxims històrics

De fet, aquest abril el deute espanyol  va superar el 100% del PIB per primer cop des del 1909 i s'ha mantingut en màxims històrics durant la majoria de l'exercici, i supera encara l' objectiu del 99,14% del PIB per al conjunt de l'any. Tot i això, el ministeri d'Economia continua sostenint que l'objectiu es complirà a finals d'any malgrat les oscil·lacions que es vagin produint mes a mes. 

Rècord històric de deute públicCreix encara més el deute a llarg termini

Aquest agost els únics valors en què les administracions espanyoles van augmentar el nivell de deute van ser els de mitjà i llarg termini, que acumulen tres quartes parts del total. Aquests préstecs van créixer un 6,9% si es compara amb l'agost de l'any passat i 3.621 milions d'euros més si es compara amb el juliol. Per contra, el passiu públic a curt termini va caure fins als 78.478 milions d'euros, un 0,5% menys que l'agost del 2015. 

Més continguts de