Alimentació

Díaz proposa un cistell de la compra amb topall al preu dels productes bàsics

El també ministre Planas rebutja la proposta i diu que no beneficiaria ni consumidors ni productors

ARA
2 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz.

MadridLa vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, proposa posar un topall també als preus dels aliments bàsics. En concret, defensa un acord entre la gran distribució i els consumidors per pactar un "cistell de la compra bàsic" amb uns 20 o 30 productes que tinguin un preu màxim. Díaz planteja incloure-hi aliments com la llet, el pa, la fruita o els ous, ha avançat en una entrevista a Eldiario.es. Ara bé, la mesura de la ministra no la veu amb bons ulls el titular d'Agricultura, Luis Planas, que en una entrevista a Europa Press avisava que fixar un màxim als preus dels aliments no era una "mesura pertinent" i que "no ajudaria ni els productors ni els consumidors ni cap esglaó de la cadena". A aquesta tesi també s'hi ha afegit la ministra portaveu, Isabel Rodríguez: "Estem en un mercat lliure".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat les reticències de l'ala socialista de l'executiu espanyol, Díaz considera que la proposta s'equipara al topall del preu del gas que el govern ha tirat endavant per abaratir la factura de la llum. En aquest sentit, la ministra ha insistit, en declaracions als mitjans de comunicació abans d'assistir a la presa de possessió del nou fiscal general, Álvaro García Ortiz, en defensar la mesura també en el camp de l'alimentació. Considera que serviria per fer front a "l'enorme problema" que suposa per a la "ciutadania i per als petits i mitjans productors", perquè, segons ha recordat, els preus de productes com les taronges o les patates augmenten un "800%" des que les ven l'agricultor fins que es compren al supermercat.

Per a Yolanda Díaz, amb aquesta mesura es garantiria que els ciutadans poguessin comprar aquests productes bàsics a un preu més baix, no només "perquè perden poder adquisitiu, sinó perquè tenen dificultats per mantenir una alimentació sana". La vicepresidenta espanyola, de fet, ha defensat la legalitat de la mesura, que no vulneraria, ha dit, "el dret de la competència", perquè no es regularia mitjançant una llei, sinó que es fixaria amb un pacte entre les parts", ha assegurat. "Si ara el moment no és excepcional, quan ho serà?", s'ha preguntat. En canvi, el ministre Planas s'aferra al fet que la mesura no és legal i que tampoc és "desitjable". El titular d'Agricultura, a més, tampoc veuria amb bons ulls establir un impost al sector de la distribució, tot i que demana responsabilitat al sector perquè l'alça dels preus sigui "com més limitada millor".

stats