Economia 13/02/2014

La jutge no dictarà sentència fins que acabi la mediació a Panrico

Aquest matí s'ha celebrat a Sabadell el judici contra deu treballadors de l'empresa, acusats de vaga il·legal per l'empresa

Xavier Alegret
2 min
Judici als treballadors de Panrico / MANOLO GARCIA

SabadellLa jutge del jutjat d'instrucció número 3 de Sabadell ha decidit aquest dijous no dictar sentència, respecte a la denúncia de Panrico contra deu treballadors per vaga il·lícita i abusiva, fins que es resolgui el procés de mediació en el qual les dues parts estan endinsades, amb el departament d'Empresa i Ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dijous al matí s'ha celebrat a Sabadell, amb una hora i mitja de retard, el judici contra el comitè de vaga i el comitè d'empresa de la fàbrica de Panrico de Santa Perpètua de Mogoda. L'empresa demanava 5 milions d'euros a deu treballadors per les pèrdues ocasionades per la vaga, així com per danys materials i a la marca.

Per part de la defensa, l'advocat de CCOO, sindicat convocant de la vaga, ha argumentat que la vaga no era il·lícita perquè no anava contra el conveni, ja que el comitè d'empresa de Santa Perpètua no va signar l'acord d'ERO a nivell estatal, que incloïa uns 250 acomiadaments a Catalunya i deixava gairebé sense producció Santa Perpètua.

La jutge ha declarat el judici vist per a sentència, però davant la voluntat de les parts de continuar amb el procés de mediació per intentar arribar a un acord, ha expressat la seva intenció de no dictar sentència fins que no es resolgui la mediació i, si acaba amb acord, de no dictar-la.

L'última reunió amb el departament d'Empresa i Ocupació va celebrar-se dimecres, i el Govern va fer quatre propostes a les parts per buscar una solució. Una d'aquestes era desjudicialitzar el conflicte i, per tant, retirar les denúncies. També demanava als treballadors que desconvoquin la vaga i proposava crear dues comissions tripartites per veure quines mesures fan falta per garantir el futur de la fàbrica.

De moment, l'empresa no ha retirat aquest dijous la denúncia. Per la part dels treballadors, veuen les propostes “insuficients”,segons ha explicat Ginés Salmerón, president del comitè d'empresa de Panrico. El que demanen, ha afegit, és que es readmetin els afectats per l'ERO, que les baixes siguin voluntàries i que es tingui en compte la rebaixa salarial que ja van patir amb l'actual conveni, del 20%.

Mig miler de treballadors s'han concentrat aquest dijous al matí davant els jutjats de Sabadell en suport als deu treballadors acusats, per reclamar que es respecti el dret de vaga dels empleats i que es doni continuïtat a la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda.

La direcció de Panrico va denunciar el comitè de vaga en considera il·legal la vaga de la planta de Santa Perpètua, que està aturada des de fa quatre mesos. Aquesta no es va desconvocar després que es firmés un acord de reestructuració a nivell estatal.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, ha explicat que els sindicats han consultat amb diversos juristes i tots “consideren que la denúncia no té fonament”. Per això, la considera un intent d'acabar amb la vaga desunint els treballadors.

El president d'ICV, Joan Herrera, ha expressat que “la Generalitat no està fent el que hauria de fer, davant una empresa que es carrega una indústria importantíssima del país”. Per al comitè de vaga de Panrico, la proposta del Govern és “molt, molt, molt insuficient, només per poder dir que havien intentat mediar”, ha valorat Yela.

stats