Energia
Economia 16/06/2022

El dièsel trenca la barrera dels 2 euros el litre

Els carburants s'encareixen fins a xifres rècord

2 min
Un conductor omplint el dipòsit del cotxe amb gasoil en una gasolinera.

BarcelonaNo havia passat mai. El preu del litre de gasoil per a automoció ja supera els dos euros. L'última setmana els preus dels carburants a Espanya van seguir la seva escalada de preus fins a arribar a xifres rècord, i si la benzina de 95 octans superava la setmana anterior els 2 euros el litre, aquesta setmana ja ho ha fet el gasoil.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Són els preus que marquen la mitjana de més d'11.000 benzineres de tot l'Estat durant l'última setmana i que publica el Butlletí Petrolier de la UE. En concret, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en 2,117 euros, després de registrar una pujada del 3,36% respecte als set dies anteriors. Aquest import mitjà inclou els impostos, però no reflecteix el descompte que va entrar en vigor l'1 d'abril passat d'almenys 20 cèntims per litre. Comptant amb aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina seria, així, gairebé 10 cèntims més car que l'última setmana de març (1,818 euros), abans que es comencés a aplicar el descompte, de manera que l'encariment registrat per aquest carburant des de llavors ha absorbit totalment la subvenció.

En el cas del dièsel, el preu mitjà del litre ha registrat una pujada del 4,54% l'última setmana i ha superat per primer cop el llistó dels 2 euros (2,003 euros). A l'aplicar la rebaixa dels 20 cèntims per litre, el seu import seria només uns tres cèntims inferior al preu que marcava a finals de març.

Un 30% d'encariment des de l'esclat de la guerra

En comparació amb un any enrere, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit un 55,7%; el gasoil, per la seva banda, és un 64% més car. Des de la invasió russa d'Ucraïna a finals del mes de febrer passat, els preus dels dos combustibles s'han disparat més d'un 30%. Aquests preus es registren en un entorn de pujades constants del cru. El barril de petroli Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous per sobre dels 119 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava a una mica més de 115 dòlars.

El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com la cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts de les empreses del sector. El preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya ja per sobre de la mitjana de la Unió Europea, situada a 2,042 euros el litre, encara que no de la zona euro, amb un preu mitjà de 2,097 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és superior al de la mitjana de la UE, que és d'1,981 euros, encara que està per sota de la zona euro, amb un preu de 2,029 euros.

stats