Economia 14/03/2014

2,8 milions d'euros al llarg de tota la vida: la diferència salarial segons el nivell d'estudis

La crisi fa augmentar fins al 86% la diferència salarial entre universitaris i persones amb estudis secundaris, segons un informe de La Salle i el grup ICSA

Acn
2 min
Treballadors

BarcelonaL'escola universitària La Salle i el grup ICSA han presentat aquest dijous un informe que revela que la diferència salarial entre universitaris i no universitaris arriba fins al 86%. A l'informe 'Impacte de la formació en les retribucions', els autors revelen que una persona amb un màster o postgrau pot obtenir uns ingressos bruts superiors a 2,8 milions d'euros al llarg de la vida, mentre que una amb estudis secundaris n'obté 1,2 milions. L'estudi analitza una mostra de més de trenta mil dades salarials amb l'objectiu d'estudiar l'impacte –sense tenir en compte la inflació– que té la formació a l'hora de retribuir les diverses categories professionals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi parteix de les dades salarials recollides a través del portal web 'cuantomepagan.com', estructurades en quatre franges d'edat –de 24 a 30 anys, de 31 a 40, de 41 a 50 i majors de 50 anys– i el nivell formatiu cursat. L'anàlisi il·lustra l'impacte que la formació, dividida en les titulacions de formació professional, diplomatura, llicenciatura i màster o postgrau, té en la retribució des de l'inici de la vida laboral i al llarg del desenvolupament de la carrera professional.

L'estudi apunta que les persones amb un postgrau poden obtenir una retribució bruta anual de 25.857 euros, enfront dels 18.399 euros que poden guanyar els que tenen formació més bàsica. Així doncs, revela que existeix una diferència del 40,5% en la retribució mitjana dels més joves amb aquests dos nivells de formació. Aquesta diferència és 2,6 vegades superior a partir dels 50 anys, quan passa dels 99.676 euros de les persones amb postgrau als 38.446 euros de les que tenen formació professional. D'aquestes dades l'estudi n'extreu que el 'gap' salarial entre universitaris i no universitaris arriba al 86% comparant la retribució màxima d'ambdós grups al llarg de tota la vida laboral.

Els directius amb formació universitària, més ben retribuïts

L'estudi recull dades que indiquen que els càrrecs de direcció estan ocupats en un 89% per persones amb formació universitària, un punt per sobre del 2007. En aquest sentit informa que ha augmentat un 4% el nombre de directius amb postgrau entre el 2007 i el 2013, fet que alhora s'ha vist reflectit en les seves retribucions. L'any 2013 hi havia un 43% de directius amb màster o postgrau, amb una retribució mitjana de 85.699 euros anuals. Els directius amb estudis universitaris representaven un 46%, amb una retribució mitjana anual de 80.459 euros respecte als 62.828 euros dels que no tenien estudis universitaris, que representaven l'11% dels directius a Espanya.

La taxa d'atur, inversament proporcional al nivell formatiu

Recollint les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), l'informe mostra com la taxa d'atur per nivell de formació va disminuint en funció del nivell d'estudis cursats. Del 26,03% d'aturats que hi ha Espanya un 54,7% són persones sense formació acadèmica, el 38,9% han cursat estudis primaris, un 32% secundaris (estudis de batxillerat, FP i cicle formatiu de grau superior), el 16,2% tenen una formació universitària i un 4,2% han fet un doctorat.

stats