Economia 28/02/2012

El govern espanyol anuncia una retallada del 20% en les empreses públiques i estalviarà en el lloguer d'edificis

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, anuncia que els pressupostos de 2012 transformaran "radicalment" la manera de gestionar els diners públics

Efe
2 min

MadridLa vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha ratificat avui que el govern espanyol estudia una "reducció inicial" d'un 20% de les entitats públiques de l'administració general de l'Estat i ha anunciat un pla per estalviar en la gestió dels 50.000 immobles de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ha comparegut davant la Comissió Constitucional del Senat per presentar els plans del seu departament i ha explicat, per exemple, que l'Estat gasta 100 milions en lloguers, quan al centre de Madrid hi ha patrimoni sense utilitzar per valor de 500 milions.

Segons les xifres que ha aportat, hi ha 2.381 empreses públiques, 613 fundacions i 1.029 consorcis en totes les administracions.

"Són molts, són ineficients i, en alguns casos, són excessivament cars", ha manifestat la vicepresidenta abans de qualificar de "demolidor" el deute de 60.000 milions d'euros que acumulen, el triple que fa tres anys.

L'objectiu és reduir, fusionar i eliminar entitats que "no serveixin a un propòsit públic clar i justificat, i també alienar participacions no majoritàries en societats privades en les quals l'interès general no necessiti la seva presència".

Sáenz de Santamaría ha defensat així mateix la llei de transparència que arribarà al consell de ministres abans d'un mes i que se sotmetrà a un període d'informació en les pàgines web dels ministeris durant el qual s'atendran els suggeriments dels ciutadans.

La norma incorporarà sancions per als responsables públics que incompleixin l'objectiu de dèficit, comprometin despeses o assumeixin obligacions sense crèdit suficient per al seu finançament o eludeixin el reflex comptable de les obligacions assumides.

"La resposta serà contundent", ha assenyalat la vicepresidenta, que ha concretat que una llei orgànica complementària modificarà el Codi Penal per a les sancions a les conductes més greus, que comportaran penes d'inhabilitació.

Però abans d'aquesta llei, aquest mateix divendres el consell de ministres aprovarà la llei d'estabilitat pressupostària, que, ha insistit, complirà el compromís que Espanya ha adquirit a la UE, imposar límits estrictes a la despesa pública, i sancionarà qui es desviï.

La llei tornarà al Senat la capacitat de vetar el sostre de despesa que dissenyi el govern espanyol abans de presentar els pressupostos generals de l'Estat.

Amb la xifra definitiva de dèficit de 2011 –8,51 per cent del PIB, davant del 6 per cent compromès– i l'actual panorama de recessió, Sáenz de Santamaría ha avançat que els pressupostos de 2012 seran "austers, ajustats i realistes", i transformaran "radicalment" la forma de gestionar els recursos públics.

Ha considerat que no era el moment de repartir culpes o buscar responsables del dèficit, però sí que ha denunciat que el 2006 es relaxés el control per part de l'Estat i que es permetés a les comunitats que també es relaxessin.

Sáenz de Santamaría ha defensat el govern, que amb les seves reformes "bandeja els motius per a la desconfiança i aporta raons per a la comprensió i l'esforç col·lectiu", però tant el portaveu del PSOE, Francesc Antich, com el d'Entesa, José Montilla, han alertat dels excessos en les polítiques d'austeritat i han demanat canviar la reforma laboral.

stats