Economia 11/10/2019

L'impost català a les emissions de CO2 ja està a punt i afectarà 3,6 milions de vehicles

Un vehicle que emeti 140 grams pagarà 11 € el 2020 per les emissions del 2019 i 34,5 € l'any vinent

Ara
2 min
Les restriccions per contaminació començaran a la tardor en cinc ciutats

BarcelonaMés de 3 milions i mig de vehicles hauran de pagar un impost per les emissions de CO2 a Catalunya. Segons avança aquest divendres La Vanguardia, el departament de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda ha aconseguit esquivar els obstacles i té a punt tots els detalls per aplicar un gravamen que està recollit en la llei del canvi climàtic del 2017. Aquest tribut a les emissions dels vehicles queda, doncs, pendent que l'aprovi el Govern, tràmit que, segons un portaveu del departament, es farà en les pròximes setmanes. El tribut serà de periodicitat anual i tindrà com a primera data d'aplicació aquest 2019.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fins al juny d'aquest mateix any, el Tribunal Constitucional no en va avalar al 100% la constitucionalitat, i això ha retardat la seva arribada. A això va sumar-s'hi que la conselleria no disposava de les dades específiques del parc mòbil (qüestió que han solucionat treballant amb la DGT) i el fet que els vehicles antics no disposin de fitxa tècnica oficial. Aquest últim punt l'han resolt amb l'ajuda del Barcelona Supercomputing Center (BSC), que va utilitzar la supercomputació per fer-los el càlcul.

Segons explica l'esmentat portaveu, la logística ja oficial del nou tribut estableix que a turismes i furgonetes l'impost els afectarà aquest mateix any (tot i que el cobrament no es farà efectiu fins al 2020), mentre que les motos no s'hi afegiran fins al 2020, i el pagament es farà efectiu el 2021. L'impost gravarà els vehicles en funció de les seves emissions a l'atmosfera i es penalitzarà, així, els vehicles que més contaminin. Només els que emeten menys de 120 grams de CO2 per quilòmetre quedaran exempts del pagament durant el 2019, però hauran de fer front al tribut a partir del 2020.

En termes concrets, un vehicle que emeti 140 grams de CO2 per quilòmetre pagarà, aquest any, 11 euros a l'any i, l'any vinent, 34 euros i mig. Si n'emet 170, pagarà 32 euros pel que fa al 2019, i 66 i mig el 2020. La segona xifra, en tots dos casos, és la que quedarà a partir de llavors.

La Generalitat preveu recaptar 40 milions d'euros el 2020, quan es cobrarà l'impost referent a 2019. Aquests diners els destinarà a polítiques contra el canvi climàtic i la millora del patrimoni natural i la biodiversitat, segons ha explicat a l'ACN el conseller de Territori, Damià Calvet. La xifra es podria doblar el 2021 arribant als 80 milions d'euros, ja que aquell any se sumaran a l'impost els vehicles que contaminin a partir de 95 grams de CO2 per quilòmetre, que estan exempts el primer any.

stats