Economia 11/11/2020

El Govern busca la manera de flexibilitzar les restriccions a bars i restaurants

Aragonès desacredita Tremosa per haver filtrat propostes que encara estan en estudi

Xavier Grau Del Cerro / Gemma Garrido
4 min
Una cambrera recollint la taula de la terrassa d'un bar de Barcelona durant la pandèmia del covid-19.

BarcelonaAquest divendres caduquen totes les restriccions vigents, llevat del toc de queda, prorrogat fins al 23 de novembre. Sobre la taula del Procicat hi ha diferents propostes que van des de mantenir totes les restriccions durant 15 dies més -que és la idea que ha defensat el departament de Salut fins ara- fins a començar a flexibilitzar-les. Una d'aquestes propostes s'ha fet pública aquest dimecres i ha provocat retrets dins del mateix Govern. És el cas de la del departament d'Empresa i Coneixement, que defensa la reobertura limitada de les terrasses de bars i restaurants –un dels sectors més afectats per les restriccions– a partir d'aquest divendres. Seguint aquest document, que es va presentar al departament de Salut la setmana passada, les terrasses podrien obrir al 50% de l'aforament a l'hora de dinar, entre les 13 h i les 16 h, "seguint totes les normes de seguretat per evitar l'expansió de la pandèmia".

El pla, però, ha escalfat l'ambient al si del Govern, que no ha volgut concretar si ja s'ha pres cap decisió de cara als pròxims dies. El mateix vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, hi ha carregat en contra i ha desacreditat Ramon Tremosa, el conseller d'Empresa i Coneixement. "Obrir debats a través dels mitjans sobre què farà o deixarà de fer el Govern només genera confusió", ha dit Aragonès en una piulada, i ha afirmat que si bé la intenció del Govern és "aixecar les restriccions quan sigui possible" no es prendran "decisions precipitadament".

"El Govern comunica les decisions adoptades després de consensuar-les en el si del consell executiu i havent-ne avaluat l'impacte sanitari, econòmic i social", ha aclarit Aragonès, que ha subratllat que les decisions es prenen atenent a criteris sanitaris i "escoltant els experts i entenent quina és la millor solució per a l'interès general". Fonts de l'executiu asseguren que la filtració del document d'Empresa ha sigut un moviment unilateral del departament de Tremosa. La proposta, afirmen, no havia sigut prèviament pactada pel Govern. Una discrepància, doncs, que allunya encara més les dues formacions de govern, el PDECat i ERC.

La proposta d'Empresa, que preveu cinc nivells de desescalada amb la reobertura progressiva dels diversos sectors econòmics, primer ha de ser aprovada pel departament de Salut (que és qui té l'última paraula) i el Procicat perquè sigui efectiva. De moment, l'autoritat sanitària s'ha mostrat partidària de mantenir les restriccions, sense concretar cap calendari, i no ha volgut fer cap valoració. "Necessitem més temps perquè les restriccions continuïn fent efecte", assegurava dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, que va reconèixer que encara calia "polir i tancar tots els detalls". També el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va apuntar que "avançar escenaris de desescalada" quan encara no s'ha arribat al pic de la pressió assistencial era "arriscat".

Segons publica el diari El Periódico, una altra de les propostes que hi ha sobre la taula és mantenir les actuals restriccions a bars i restaurants però només durant una setmana i revisar-les d'aquí a set dies si l'impacte del coronavirus es redueix.

El sector rebutja la proposta de Tremosa

Empresa defensa que cada departament treballa les seves propostes sectorials per poder-les desplegar quan la situació epidemiològica així ho aconselli. La conselleria de Tremosa, assegurant una interlocució directa amb les patronals del sector dels bars i restaurants, diu que ja es poden afluixar les restriccions. "Els ajuts no són eterns" i si una restricció no va acompanyada d'un ajut, la situació es tornaria insostenible, apunten. Per al·lusions, el vicepresident Aragonès ha afirmat que l'executiu vol que les decisions que impacten sobre sectors concrets "s'acompanyin d'ajuts per pal·liar-ne els efectes", però ha argumentat que "l'infrafinançament crònic" de Catalunya "és una limitació evident i sagnant per poder fer que els ajuts tinguin la dotació justa".

Fonts del departament d'Empresa han indicat que en els últims dies s'ha treballat amb el sector per intentar posar en marxa una desescalada sense comprometre la seguretat sanitària, cosa que ha desmentit el Gremi de Restauració, que ha titllat de "proposta de fireta" el pla perquè el considera "insuficient per a l'actual situació d'emergència i enfonsament de l'economia". Precisament ahir el Gremi de Restauració de Barcelona va convocar una reunió amb els representants del sector, que va rebre el suport de molts xefs catalans de renom, per demanar la reobertura dels locals.

Segons ha indicat el Gremi en un comunicat aquest mateix dimecres, la proposta d'Empresa, si es confirmés, no seria la que vol el sector. L'opció del Gremi, consensuada en la reunió del sector de dimarts a l'Hotel Majestic, passa per una obertura dels interiors al 50% i amb distància entre taules, terrasses al 100%, horari d'obertura fins a les 23 h per poder servir dinars i sopars, recomanació de posar-se la mascareta entre plat i plat i mascareta obligatòria quan no s’està assegut a taula. En el comunicat, el Gremi insta la Generalitat "a aixecar l’ordre de tancament i a permetre la represa de l’activitat, a través d’un pla de desescalada si escau, amb unes condicions viables des del punt empresarial ja des d’un primer moment".

Comerços i centres d'estètica

La proposta d'Empresa no afecta només la restauració. També preveu mantenir l'aforament del 30% als comerços, però sense la limitació d'una superfície màxima de 800 metres quadrats, i que puguin obrir els centres comercials amb un aforament màxim del 30%, la mateixa limitació que els mercats de marxants. A més, els centres d'estètica podrien reobrir però amb cita prèvia.

Segons Barcelona Comerç, l'organització que agrupa 24 eixos comercials de la capital, la proposta és "desencertada" i està "molt allunyada de les condicions viables per a qualsevol establiment del sector per reprendre l'activitat, des del punt de vista empresarial". L'entitat assegura en un comunicat que els "sorprèn" que el passat 16 d'octubre s'obligués a tancar els centres d'estètica quan "tots aquests establiments ja aplicaven de manera preventiva aquestes restriccions als seus serveis".

stats