Energia

Així serà el pla de xoc energètic que prepara Brussel·les

La CE vol limitar els beneficis de les energètiques amb l'energia de "baix cost" i demana reduir el consum un 5% en hores punta

3 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest matí

Brussel·lesLes diferents mesures que la Unió Europea presentarà als ministres d'Energia dels Vint-i-set a la reunió extraordinària d'aquest divendres a Brussel·les per fer front a la crisi energètica es van concretant. Aquest dimecres al matí la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha formalitzat una bateria de propostes i durant aquests últims dies encara se n'han filtrat més (i amb més detall) als mitjans de comunicació.

Quan i quant es vol reduir el consum d'electricitat? Per què?

La Comissió vol obligar a reduir el consum d'electricitat sobretot durant les hores punta de demanda, ja que és quan es necessita recórrer més a l'electricitat generada amb gas –molt més cara que les renovables, la nuclear o la hidràulica– i quan més puja, per tant, el total del rebut de la llum. Segons els últims informes tècnics de la UE, l'executiu comunitari proposarà als Vint-i-set reduir-lo, concretament, un 5%. Els estats membres també serien els encarregats de decidir quines són les hores punta i quines no, però entre un 10% i un 15% del temps d'un dia haurà d'estar classificat com a "moment pic".

D'altra banda, Brussel·les també vol que els Vint-i-set impulsin una reducció general del 10% de la demanda d'electricitat tant per part de les empreses com dels consumidors privats. Així, es preveu que s'abarateixi el preu general de l'energia i, a part, que hi hagi menys perill de desabastiment energètic a llarg termini. La Comissió no detalla als estats membres quines normes han d'aprovar per aconseguir aquests objectius i només els demana que les legislacions que tirin endavant siguin "transparents, proporcionades i no discriminatòries". Pel que fa a aquesta iniciativa, cal recordar que al juliol els Vint-i-set ja van acordar un estalvi voluntari del 15%, però només de gas.

Quin és el topall del preu de l'electricitat?

La Comissió està estudiant establir un topall de 200 euros per megawatt hora a l'electricitat generada per energia renovable, nuclear i hidràulica. A més, preveu limitar el preu del gas rus que consumeixen Alemanya i els països de l'est per a diferents usos, no només el de generació d'electricitat –com és el cas de l'excepció ibèrica–, sinó també en el que es destina a la producció industrial i les famílies. El president de Rússia, Vladímir Putin, ha reiterat aquest dimecres la seva amenaça de deixar de subministrar combustibles fòssils a Europa si aquesta última restricció s'acaba aplicant, però sembla que la UE ja no el tem i diu estar preparada per sobreviure l'hivern sense gas rus.

Per què es volen retallar els beneficis de les elèctriques?

Brussel·les vol limitar el preu de l'energia renovable, nuclear i hidràulica, que és més barata de produir que la que està generada amb gas tot i que les empreses la venen al mateix preu. Retallant aquests beneficis que les elèctriques han obtingut amb l'energia no generada amb gas des de l'inici de la crisi energètica es vol abaratir el preu total del rebut de la llum. En aquest sentit, Von der Leyen ha argumentat de manera contundent aquest dimecres al matí que cal posar "límit als beneficis de l'electricitat de baix cost" perquè les companyies estan registrant uns ingressos "inesperats" amb els quals "mai van somiar", que "no es poden invertir tan de pressa" i que no "reflecteixen els seus costos de producció".

A més, Brussel·les recaptaria a les empreses els beneficis que aquestes aconseguirien entre el màxim acordat i el que realment reben per l'electricitat venuda.

On anirien a parar, tots aquests diners?

La Comissió està buscant exactament la manera de "reconduir" tots aquests beneficis, però Von der Leyen ja ha formalitzat que proposarà que es destinin a ajudar les famílies i empreses més "vulnerables", així com a les companyies energètiques que s'estan afrontant a problemes de liquiditat derivats de la volatilitat dels preus de l'energia. En aquesta línia, Brussel·les actualitzarà el mercat temporal d'ajudes per als estats membres perquè puguin desplegar "ràpidament" els avals públics de suport a aquestes empreses.

stats