UE

Brussel·les investiga l'entrada de proveïdors xinesos als parcs eòlics d'Espanya

La Comissió Europea vol evitar que la Xina domini el mercat de les tecnologies verdes a la Unió Europea

2 min
Molins de vent del parc eòlic Els Escambrons, situat a Almatret, Lleida.

Brussel·lesLa Unió Europea aspira a l'autonomia estratègica i vol reduir les dependències amb potències com la Xina en sectors crítics, com és el de la transició energètica. En aquest sentit, la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, ha anunciat aquest dimarts que Brussel·les obrirà una investigació sobre si l'entrada de proveïdors xinesos en el desplegament dels parcs eòlics d'almenys cinc estats membres del bloc europeu, entre els quals consta Espanya, suposa un avantatge indegut que distorsiona la competitivitat comunitària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, els dirigents comunitaris han criticat en diferents ocasions les grans subvencions de l'estat xinès a les seves empreses, cosa que consideren que distorsiona el mercat europeu i la seva lliure competència. "La Xina s'ha fet forta en aquest sector, però no sempre ha jugat net", ha remarcat Vestager en un discurs a la universitat de Princeton.

De fet, la vicepresidenta de la Comissió Europea ha alertat que el gegant asiàtic ja domina la indústria de les plaques solars i que avui en dia la Unió Europea només en fabrica menys del 3% que instal·la en el seu territori. A més, segons ha assenyalat la dirigent comunitària, Pequín segueix la mateixa estratègia en el global de les tecnologies verdes i no només en la de les plaques solars o les turbines eòliques, com són els semiconductors o els materials crítics.

Per aquest motiu, Verstager ha insistit que el mercat comunitari ha d'evitar "acceptar" l'abraçada de l'ós xinesa en les tecnologies verdes. "No només és perillós per a la nostra competitivitat, també corca la nostra seguretat econòmica. Ja hem vist com les dependències amb un sol soci se'ns poden girar en contra", ha afegit la vicepresidenta de la Comissió Europea, que ha fet referència de forma implícita al xantatge amb el gas del règim de Vladímir Putin a la Unió Europea.

Més enllà d'Espanya, la Comissió Europea té previst investigar l'entrada de capital xinès als parcs eòlics de França, Grècia, Romania i Bulgària. Cal recordar que, a més, l'octubre passat la Comissió Europea també va obrir una investigació a la Xina per les importacions europees de cotxes elèctrics procedents del gegant asiàtic, que cada vegada en ven més al mercat comunitari.

stats