Energia

L'operació tornada, amb la gasolina més cara que mai

Els carburants s'han encarit entre el 8% i el 12% aquest estiu

3 min
Un usuari omplint de gasolina el dipòsit d’una moto.

BarcelonaL'operació tornada d'aquest estiu es produeix amb un preu dels carburants en màxims anuals, perquè durant els mesos estivals el de la gasolina i el gasoil no ha deixat d'augmentar, segons les dades del Butlletí Petrolier de la UE. El preu mitjà dels carburants ha encadenat la vuitena setmana consecutiva de pujades, de manera que acumulen un encariment d'entre el 8% i el 12% durant l'estiu. Aquesta serà, doncs, una de les tornades de les vacances d'estiu més cares de la història.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, la gasolina s'ha encarit aquesta setmana un 0,65% respecte a fa set dies, per situar-se en els 1,721 euros per litre. És el seu valor màxim des del començament del 2023 i el més alt des de finals de novembre, quan aleshores estava vigent la subvenció de 20 cèntims per litre implantada per l'executiu espanyol per la crisi per la guerra a Ucraïna.

Caldria remuntar-se fins al juliol de l'any passat per trobar un nivell més alt per al preu del litre d'aquest combustible tenint en compte l'esmentada bonificació, que va estar en vigor fins a finals del 2022. Aquest nivell de preu per a la gasolina, després d'acumular un encariment de més del 8% des de principis de juliol, l'ha portat un màxim històric per a un final d'agost en plena operació tornada estival.

Quant al preu mitjà del dièsel, encadena set setmanes consecutives de pujades, amb un encariment del 0,62% l'última setmana, per assolir els 1,612 euros el litre, un nivell que no marcava des de mitjans febrer. En aquest cas, el preu del gasoil és encara més baix del que va arribar a tocar l'any passat a finals d'agost, tenint en compte la bonificació de 20 cèntims, ja que, malgrat que costava 1,883 euros per litre, amb el descompte el preu baixava a 1,683 euros.

Aquest últim encariment dels carburants en l'última setmana coincideix amb l'operació tornada de les vacances d'estiu, que es prolongarà fins diumenge que ve. La Direcció General de Trànsit (DGT) preveu que es produeixin un total de 6,82 milions de desplaçaments per carretera a Espanya aquests dies.

Des d'inicis de juliol, quan es va iniciar la nova espiral alcista als preus dels carburants, el litre de gasolina acumula un increment en el preu del 8,1% i el de gasoil del 12,1%. El preu dels dos carburants es consolida àmpliament per sobre dels nivells en què se situava abans de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, el 24 de febrer del 2022, i que, en el cas del gasoil era d'1,479 euros per litre i en el de la gasolina, d'1,594 euros.

Malgrat aquesta escalada, els dos carburants no han arribat a tocar aquest estiu els màxims de fa més d'un any, quan el juliol del 2022 la gasolina va assolir els 2,141 euros i el gasoil els 2,1 euros.

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina puja actualment a uns 94,65 euros, davant dels 87,67 euros –uns 7 euros més– que costava a finals d'agost de l'any passat, incloent-hi el descompte de 20 cèntims per litre que era vigent fa un any. En el cas del gasoil, carregar 55 litres suposa ara uns 88,66 euros, uns 3,9 euros menys que els 92,56 euros que costava en el mateix període del 2022.

El gasoil suma 28 setmanes seguides per sota del preu de la gasolina. Es manté així en la situació habitual d'abans de la invasió russa d'Ucraïna, que va provocar que el preu del gasoil fos més car que el de la gasolina de manera continuada des de l'agost del 2022 i fins a mitjan febrer d'aquest any, quan es va trencar aquesta dinàmica.

Calviño espera una estabilització

En aquest context, aquest dijous el barril de petroli Brent, de referència a Europa, cotitzava al voltant de 85,36 dòlars, quan a començament de juliol se situava a 74,52 dòlars, és a dir, el petroli s'ha encarit un 14,5% aquest estiu.

Aquest encariment obeeix, sobretot, a la reducció de l'oferta per part del càrtel de països productors, l'OPEP, i els seus socis, entre ells Rússia. Precisament, Moscou ha anunciat que reduirà encara més l’exportació de cru, però no va quantificar en quant ho farà. “Sí, ho hem pactat, però anunciarem els detalls la pròxima setmana, ha assenyalat el viceprimer ministre rus, Alexander Novak en una reunió de ministres amb el president Vladímir Putin.

Tot fa pensar que la cotització es mantindrà, tal com ha expressat aquest dijous la vicepresidenta econòmica en funcions del govern espanyol, Nadia Calviño, en una entrevista a la SER: "S'ha produït un repunt del preu de l'energia que està situant, de fet, el petroli en el preu objectiu que havien fixat els països productors", ha dit Calviño.

La vicepresidenta ha afegit que l'interès d'aquests països "no es correspon amb el nostre, però lamentablement l'estructura del mercat fa que tinguin bastanta capacitat". Calviño ha expressat el seu desig que en la segona meitat de l'any el preu "s'estabilitzi aquí".

stats