Energia
Economia Energia 25/01/2023

Llum verda del Govern a tres de cada quatre projectes de renovables

El ministeri de Transició Ecològica autoritza 107 grans parcs a l'Estat

3 min
Parc eòlic a Pradell de la Teixeta, al Priorat. A Catalunya hi ha 1.257 MW eòlics en servei i 636,46 MW eòlics autoritzats.

BARCELONA / MADRIDL'aposta per les renovables avança. La de l'Estat, amb el Pla d'Energia i Clima (PNIEC), i la de la Generalitat, amb el decret de renovables del 2021. Les dues administracions tenien una allau de peticions de projectes i aquest dimecres era el dia D per saber quins obtenien la declaració d'impacte ambiental positiva i podien tirar endavant. El govern espanyol havia de decidir sobre els grans projectes, els de més de 50 MW, mentre que la Generalitat havia de dir-hi la seva en el cas dels projectes amb una potència inferior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Doncs bé, tres de cada quatre projectes presentats a la Generalitat han aconseguit, en alguns casos amb condicions, la declaració d'impacte ambiental positiva. Una fita clau per poder continuar amb les instal·lacions, malgrat que no és l'última, perquè després s'hauran de tramitar l'autorització prèvia, el permís d'activitat i el de construcció, i superar també els tràmits urbanístics.

Segons fonts del Govern, sobre la taula hi havia 101 projectes a Catalunya. D'aquests, 17 no han arribat a temps. I dels 84 restants –la majoria fotovoltaics, tot i que n'hi ha algun d'eòlic com el Parc Galatea d'Endesa a la Jonquera–, menys d'una desena han quedat descartats perquè no superaven el tràmit ambiental.

Els 84 parcs tramitats sumen 1.739 MW de potència instal·lada i podrien ajudar a fer sortir Catalunya de la cua en renovables a Espanya. Els 17 que no han acabat el tràmit dins el termini sumaven 542 MW. Dels 84 parcs que han acabat la tramitació, els que no l'han superat recuperaran els avals que havien dipositat, mentre que els 17 que no l'han completat el perdran. Això ha generat les queixes d'alguns promotors, que argumenten que no havien completat la tramitació per la lentitud de l'administració, mentre que fonts del Govern indiquen que han sigut els mateixos promotors els que han tardat molt a respondre els requeriments i a aportar la informació.

L'Estat resol favorablement el 80% dels projectes

En el cas del ministeri de Transició Ecològica, ha donat resposta a les declaracions d'impacte ambientals (DIA) vinculades a projectes de renovables amb una potència de més de 50 MW. El ministeri ha avaluat 201 projectes –la majoria solars–. D'aquests, 192 s'han resolt; 170 projectes han obtingut una declaració d'impacte ambiental favorable –alguns amb condicions– i 22 han rebut una declaració desfavorable. Vuit expedients s'han arxivat per falta d'informació i un s'ha tancat per desistiment del promotor.

"Ens falta acabar de recollir tota la informació, veure què ha passat [en aquells projectes que no han entrat] i treballar amb Red Eléctrica per veure quins expedients tindran caducat el permís d'accés [a la xarxa] o quins tiraran endavant", ha dit la ministra Teresa Ribera. Aquesta resposta sobre les DIA, favorable o no, és important perquè els projectes puguin accedir i mantenir els permisos d'accés i connexió que ja tenen de Red Eléctrica i evacuar energia a la xarxa.

Fonts de Red Eléctrica expliquen que l'empresa analitza ara la documentació i es dona un mes de marge per concloure quina potència podrà continuar connectada a la xarxa.

Treball amb les comunitats

En els últims mesos els nervis s’havien instal·lat entre les administracions autonòmiques. Si bé el ministeri assegurava que arribava a temps per resoldre totes les declaracions, les comunitats autònomes ho han tingut més difícil, sobretot per falta de mans. "Tothom era molt conscient que els equips dedicats a treballar en declaracions d'impacte ambiental no estaven dimensionats per al volum de projectes que havien de gestionar", ha admès Ribera.

Dues de les comunitats que més expedients han deixat d'avaluar han estat Galícia i el País Valencià. En el primer cas, la Xunta ha emès 120 de les 140 sol·licituds de declaracions. És a dir, 20 han quedat aparcades per temps i forma. De les sol·licituds avaluades, 43 han estat rebutjades. En canvi, la Generalitat valenciana ha resolt 107 projectes, però només 61 han estat favorables.

stats