Energia

El preu de la llum, disparat al novembre malgrat les pluges i el vent

La caiguda de generació nuclear dispara l'ús del gas i encareix l'electricitat

Central nuclear Asco. Tjerk Van Der Meulen
3 min

BarcelonaDues DANA, amb pluges i vent associats, han passat per l'Estat durant l'últim mes. Però malgrat que quan hi ha aigua i vent el preu de la llum en el mercat majorista tendeix a moderar-se, aquest mes de novembre el cost del megawatt hora (MWh) s'ha disparat i, de mitjana, ha superat els 100 euros (104,43, segons les dades de l'OMIE, el mercat majorista ibèric), cosa que no havia passat en cap dels mesos precedents d'aquest 2024. De fet, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ja explicava que el repunt de la inflació al novembre fins al 2,4% es deu, "principalment, a l'augment dels preus de l'electricitat i dels carburants".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La clau cal buscar-la en la gran aportació dels cicles combinats de gas a la generació elèctrica durant els últims 30 dies. Uns cicles combinats que habitualment només entren en funcionament quan es produeixen puntes de demanda que no poden cobrir la resta de tecnologies. Però aquest mes de novembre aquestes centrals "han funcionat molt per sobre de l'habitual", explica a l'ARA un directiu d'una de les grans elèctriques espanyoles.

De fet, l'estructura de generació d'aquest mes de novembre mostra, segons les dades del gestor del sistema (Red Eléctrica), que el gas s'ha convertit en la segona font de generació elèctrica, només superat per l'eòlica, però molt per sobre de les nuclears. I aquí tenim la clau de l'encariment del preu de l'electricitat: en el mercat majorista marginalista l'última tecnologia que entra, que és la més cara, és la que marca el preu de la generació, i aquest mes ho ha fet moltes hores el gas, la tecnologia més cara.

Entre els factors que hi han ajudat hi ha la baixa producció atòmica. Les centrals nuclears a Espanya aporten, normalment, entre el 20% i el 23% de la producció elèctrica, però aquest mes tot just han aportat un 17,5% de l'electricitat generada. Una gran part de la culpa d'aquesta davallada s'ha produït a Catalunya, on hi ha tres grups nuclears –Ascó I, Ascó II i Vandellòs II–, i dues d'aquestes centrals, els dos reactors d'Ascó, s'han aturat.

Ascó I es va desconnectar de la xarxa el 2 de novembre, en una aturada prevista per procedir a la recàrrega de combustible (la 30a de la seva història). És un procés llarg perquè s'ha de substituir més d'un terç dels elements combustibles del nucli del reactor i, alhora, executar prop de 13.000 ordres de treball. Tot això té un cost de 28,7 milions d'euros, i amb la central aturada s'aprofita per fer tasques de manteniment i inspecció, principalment de caràcter preventiu, així com millores en la instal·lació que només es poden dur a terme amb la central parada. S'hi inclouen 23 modificacions físiques de disseny i 9 del programari relacionades amb diversos sistemes. Entre els projectes més destacats de la recàrrega actual hi ha la substitució de la junta de la bomba de refrigerant del reactor.

I amb Ascó I desconnectada de la xarxa, l'11 de novembre es va desconnectar automàticament Ascó II, en aquest cas de manera no programada, per una avaria. L’aturada es va derivar de l'actuació de la matriu de proteccions de l'alternador, que, al seu torn, van explicar fonts d'ANAV (Associació Nuclear Ascó-Vandellòs, que explota les centrals), va motivar l'actuació de les proteccions del reactor i la seva parada segura d'acord amb el disseny de la instal·lació.

A la baixa generació nuclear aquest mes de novembre s'hi suma un altre factor: el gas s'ha encarit en els mercats internacionals. De fet, el 31 d'octubre, al TTF holandès (el principal mercat europeu), marcava un preu de 39,4 euros el MWh, quan aquest divendres se situava al voltant dels 46,5 euros, és a dir, en un mes la pujada ha estat al voltant del 18%.

Generació elèctrica a Espanya per tecnologies
En percentatge
Preu mensual de mitjana de l'electricitat a Espanya
Valor = €/MWh

Rècord de renovables

Tot i això, la producció d'electricitat renovable a Espanya bat rècords. El 2024 serà un any rècord de producció verda d'electricitat, perquè el dia 22 de novembre ja es va assolir el màxim històric anual de generació verda. De fet, entre l'1 de gener i el 22 de novembre s'havien produït 135.048 GWh d'electricitat renovable, amb la qual cosa ja se superaven els 134.649 GWh de tot l'any 2023, segons les dades de Red Eléctrica. I el dia 21 de novembre, l'eòlica va batre un nou rècord històric diari, amb la generació de 433,7 GWh en 24 hores, és a dir, més de la meitat de tota l'electricitat generada a Espanya aquell dia.

Segons Red Eléctrica, el 2024 serà el segon any consecutiu en què la generació renovable a Espanya superi la no renovable. L'any passat la renovable va aconseguir aportar poc més de la meitat (50,4%) de la producció elèctrica a l'Estat.

stats