Bars, restaurants i comerços podran posar l'aire condicionat "al voltant dels 25 graus"

Ribera recorda que hi poden haver "excepcions" en els límits de la temperatura en funció de les condicions laborals

ARA
3 min
Aparadors il·luminats al centre de Madrid a principis d'agost.

MADRIDLa ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha recordat que hi poden haver "excepcions" en els límits de la temperatura a la feina. De fet, així ho va dir Ribera el dia en què el govern espanyol va presentar el pla d'estalvi energètic: "Podrà incorporar flexibilitat en funció de les condicions laborals que necessitin els treballadors", deia Ribera en roda de premsa posterior al consell de ministres. En una entrevista a Onda Cero, Ribera ha exemplificat que en bars i restaurants podrien limitar l'ús de l'aire condicionat "al voltant dels 25 graus", i no 27 graus com marca el pla.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No es pot demanar als treballadors que estan en condicions d'exercici físic important que no tinguin les condicions que el dret laboral garanteix respecte als màxims i mínims de la temperatura", ha assegurat Ribera. Més tard ha reiterat que "Si a un determinat espai es justifica perquè és necessària una temperatura diferent, es pot donar per bo", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. La ministra ha indicat que les condicions laborals marcaran la norma i ha recordat que el pla preveu una diferenciació entre feines "sedentàries i en moviment". És cert, però, que el control de la temperatura ha aixecat dubtes. La patronal càrnica, per exemple, ha demanat que no s'apliquin els 27 graus a les carnisseries.

Límits temperatura

Com explicava aquest diari, el pla del govern espanyol vol que a l'estiu s'estableixi una temperatura de l'aire condicionat que no baixi dels 27 graus, mentre que la calefacció no hauria de superar els 19 graus. Això, però, no afectarà a tothom. De moment s'aplica a l'administració pública (plantes, oficines, vestíbuls o zones d'ús públic); als comerços (botigues, grans centres comercials, etc.); a espais culturals com sales d'exposició, cinemes o teatres; en algunes zones del sector de la restauració; centres de treball com ara entitats bancàries, així com en espais vinculats al transport (estacions de tren o aeroports).

En canvi, com el mateix decret recull, no s'aplicarà allà on les condicions laborals no ho permetin; segons les particularitats del sector; en centres educatius com col·legis o universitats, hospitals, centres sanitaris, perruqueries, gimnasos, o, en el cas dels hotels, a les habitacions ja que són de regulació privada.

Il·luminació

Ni la Sagrada Família ni els ornaments d'altres monuments hauran d'apagar la seva il·luminació a partir de les 10 de la nit, hora fixada al pla d'estalvi energètic aprovat aquesta setmana pel govern espanyol. El pròxim dimecres, quan entri en vigor la mesura, només s'obligarà els edificis públics que no s'utilitzin, així com els aparadors dels comerços, a apagar els llums. Aquest punt ha aixecat dubtes fins ara, però des del ministeri de Transició Ecològica confirmen que, tal com es recull en el decret, "en tot moment es parla d'edificis públics, no de monuments". És a dir, afectaria el Palacio Real de Madrid, però ni la font de Cibeles, ni la Sagrada Família ni l'Alhambra estarien afectades pel paquet de restriccions energètiques i, per tant, continuaran il·luminades com fins ara. No es consideren edificis públics perquè no tenen dependències ocupades per cap administració.

La decisió ha generat controvèrsia, ja que el pla va en la línia del que han fet altres països europeus on, durant uns dies, els monuments sí que s'apagaran. És el cas de la Porta de Brandenburg, a Berlín, o el Colosseu de Roma, que s'apaguen durant uns dies com a mesura d'estalvi energètic.

El pla aprovat aquesta setmana i que estarà en vigor fins al novembre del 2023 és un primer pas per reduir el consum d'energia i complir amb el compromís entomat amb la Comissió Europea de reduir fins a un 7% l'ús de gas davant un hivern que es presenta complicat per l'amenaça de Rússia de tallar el subministrament. De fet, l'exportació de gas rus ha caigut en picat les darreres setmanes i, ara mateix, se situa en un 20%.

L'horari marcat per apagar els llums és a partir de les 22 hores de la nit i s'aplicarà exclusivament sobre la il·luminació dels aparadors, així com dels edificis públics que a aquella hora estiguin desocupats. No s'aplicarà, doncs, a la il·luminació ornamental dels monuments, excepte si són edificis públics que no estiguin ocupats a aquella hora. La data límit per adaptar-se i complir amb la mesura de la il·luminació, així com la de tenir un mecanisme per tancar les portes, en el cas dels comerços, és el 30 de setembre del 2022. Pel que fa a la regulació de la temperatura, ha d'entrar en vigor dimarts que ve.

stats