Sistema pensions
Economia 08/11/2021

Escrivá apuja l'augment de les cotitzacions fins a 0,6 punts en l'última proposta

Agents socials i sindicats esperen tancar un acord sobre el mecanisme d'equitat intergeneracional abans del 15 de novembre

2 min
José Luis Escrivá, durant l'entrevista.

El govern espanyol continua negociant una proposta sobre el futur mecanisme d'equitat intergeneracional de les pensions amb els agents socials, als quals aquest dilluns ha traslladat un text amb modificacions respecte a l'última reunió. En concret, el ministeri d'Inclusió i Seguretat Social ha augmentat lleugerament la pujada de les cotitzacions per sufragar, quan es jubili la generació del baby boom, el cost de les pensions. El ministeri proposa ara augmentar en 0,6 punts les cotitzacions durant deu anys i no en 0,5 punts, segons han informat fonts sindicals a l'ARA. La proposta manté que aquest augment seria temporal, és a dir, durant deu anys, i es començaria a aplicar a partir del 2023. A més, el ministre José Luis Escrivá hauria anticipat com es plantejaria el repartiment de l'augment de les cotitzacions: segons les mateixes fonts, l'empresa assumiria un augment de les quotes de les cotitzacions de 0,4 punts percentuals, mentre que el treballador n'assumiria 0,2 punts, que es traduirien en una reducció del sou.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La proposta d'establir el mecanisme d'equitat intergeneracional amb l'augment de les cotitzacions continua agradant més als sindicats que a les patronals. De fet, als primers l'augment dels 0,5 punts percentuals els semblava "insuficient", asseguren fonts sindicals a l'ARA. Pel que fa al repartiment de l'augment, tots els agents socials apunten que encara l'han de valorar, malgrat que d'entrada no és acceptat per cap part.

L'augment addicional a les cotitzacions s'aplicaria durant deu anys a partir del 2023. En concret, un treballador mileurista veuria incrementada la cotització uns 4 o 5 euros mensuals. Seria un increment “finalista” i nodriria el fons de reserva per fer front a la despesa de les pensions un cop es jubilin els babyboomers, la generació més nombrosa i que tensa el futur del sistema.

Govern espanyol i sindicats continuaran treballant els pròxims dies amb l'objectiu de tancar un acord abans del 15 de novembre, és a dir, dilluns que ve. És la data límit que la taula del diàleg social es va fixar per consensuar l'esperat mecanisme d'equitat intergeneracional, que ha de substituir el factor de sostenibilitat del Partit Popular de l’any 2013.

stats