Economia 25/10/2012

Espanya vol més temps per reduir el dèficit

L'executiu espanyol vol obrir un "debat" a l'Eurogrup del novembre sobre la flexibilització dels objectius de dèficit públic. La meta d'Espanya per al 2012 és del 6,3%, però els experts dubten que hi arribi.

Joan Faus
2 min
DEBAT DELS PRESSUPOSTOS  El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ahir al Congrés de Diputats.

MADRIDEls objectius de dèficit públic són menys sagrats del que aparentment sembla per al govern espanyol. L'executiu de Mariano Rajoy manté un doble discurs en aquesta qüestió. D'una banda, garanteix públicament el compliment de les metes de reducció del dèficit acordades amb la Comissió Europea (CE), abraça amb convicció l'austeritat que imposa Alemanya en el si de l'eurozona i intenta mostrar-se com l'alumne més aplicat. Però, de l'altra, insinua els efectes negatius sobre l'economia d'una austeritat excessiva i reconeix, sobretot en privat, que li agradaria tenir més temps per retallar la diferència entre despeses i ingressos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquest panorama de fons, el mes de novembre es presenta clau per determinar el rumb de la política econòmica espanyola: per saber si manté l'aferrissada aposta actual per l'austeritat o si s'encamina cap a una via més flexible, que compassi reducció de la despesa amb foment del creixement, com va recomanar fa poc el Fons Monetari Internacional (FMI). El govern vol que en l'Eurogrup del 12 de novembre -la reunió dels ministres econòmics de la zona euro- s'obri un "debat" sobre la flexibilització dels objectius de dèficit, segons avancen a l'ARA fonts de l'executiu. El govern espanyol diu públicament que no farà cap petició de relaxació de les metes de dèficit, però en privat dóna a entendre que sí que es produirà perquè "totes les economies s'estan desaccelerant". És a dir, que traurà el tema a l'Eurogrup.

A l'espera de la Comissió

Altres fonts oficials expliquen que tot dependrà de l'anàlisi que faci la CE el 7 de novembre, quan publicarà les seves previsions econòmiques i de dèficit per a aquest any i els que vénen. És a dir, anunciarà si creu que Espanya complirà els objectius de dèficit d'aquest any (que és del 6,3% del PIB), els del 2013 (4,5%) i els del 2014 (2,8%). Si Brussel·les considera -com la majoria d'analistes- que Madrid no assolirà els objectius, és possible, segons fonts comunitàries, que li donin un any més, fins al 2015, per reduir el dèficit per sota del 3%. La decisió final s'hauria d'acordar a l'Eurogrup.

Si s'aprova, seria la tercera flexibilització en un any dels objectius d'Espanya després de tancar el 2011 amb un dèficit del 8,9% (si es descompten els efectes de les ajudes a la banca), molt per sobre del 6% acordat. Fa uns dies la Comissió ja va aplanar una mica el camí en prioritzar la reducció del dèficit estructural (desvinculat del cicle econòmic) sobre el nominal, que determina els objectius actuals.

La relaxació del dèficit segur que seria ben rebuda per les autonomies, moltes de les quals necessiten l'ajuda del govern per finançar el seu dèficit i deute. Una és Andalusia, que ahir va demanar ampliar la dotació de 18.000 milions del fons de rescat autonòmic i crear-ne un de nou per al 2013, segons informa l'agència Bloomberg.

stats