Economia 06/08/2019

El govern fixa serveis mínims del 90% en la vaga de vigilants de seguretat del Prat

S'assenyala que l'aeroport és una infraestructura crítica i el perill que tenen les aglomeracions

Paula Clemente
2 min
La gent s'acumula al control de seguretat de l'aeroport del Prat

BarcelonaEls serveis mínims de caràcter obligatori han de ser coberts pel 90% del personal de seguretat que treballa a l'aeroport de Barcelona, en la vaga indefinida que han convocat a partir de divendres, 9 d'agost. Així ho estableix una resolució de la Delegació del govern espanyol a Catalunya a la qual ha tingut accés l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L'activitat laboral realitzada per un nombre relativament reduït de treballadors comporta un efecte multiplicador de tal magnitud que tècnicament obliga, en cas de vaga, a la determinació d'uns serveis mínims superiors en percentatge" als que s'aplicarien si es tractés d'una altra classe d'activitat, resumeix l'organisme.

El comitè de vaga havia sol·licitat que els serveis mínims fossin del 50%, però la decisió està molt més alineada amb el que volia Trablisa –companyia responsable de la vigilància de seguretat al Prat–, que demanava el 95%.

En la resolució s'inclouen la sèrie d'aspectes que justificarien uns serveis mínims com els que demanava la companyia. Per exemple, que les cues del control de seguretat es produeixen en zones públiques i que "ja han sigut objectiu terrorista en aeroports europeus".

S'assenyala, també, que l'aeroport de Barcelona "està considerat una infraestructura crítica dins del Catàleg Nacional d'Infraestructures Estratègiques", i això implica que "la seva destrucció o la interrupció de la seva activitat pot provocar greus afectacions a la vida o la salut de la població", així com una "greu contaminació mediambiental" o la "interrupció de l'activitat econòmica i institucional".

A més, s'argumenta, les aerolínies veuran la seva activitat afectada i, consegüentment, es trobaran obligades a retardar els seus programes de vol. És a dir, "hauran d'assumir pèrdues econòmiques considerables, a més de la publicitat negativa".

Tenint en compte la perspectiva de l'aeroport i de Trablisa, així com la d'un informe sol·licitat a la Guàrdia Civil, la Delegació del govern espanyol a Catalunya opta per imposar uns serveis mínims del 90%. "Els serveis essencials no podran ser pertorbats per alteracions o aturades del personal designat per la seva prestació –conclou el document–. Si es produeixen, seran considerades il·legals".

La reunió de mediació entre les parts afectades organitzada per demà, però, segueix en peu. Tot i que els treballadors mobilitzats han insistit que no tenen gaires esperances, la companyia els va dir que presentaria una proposta que el comitè haurà d'estudiar.

stats