Tecnologia
Economia 17/03/2023

Els EUA llancen un ultimàtum a ByteDance: o ven TikTok o s'enfronta a una prohibició nacional

La justícia nord-americana investiga el presumpte espionatge de la Xina a periodistes nord-americans per mitjà de la xarxa social

3 min
L'aplicació TikTok va néixer a la Xina l'any 2016.

WashingtonContinuen els esforços dels Estats Units per limitar TikTok, una de les xarxes socials més utilitzades al país, amb més de 100 milions d'usuaris, que ha adquirit la categoria d'"amenaça per a la seguretat nacional". La Casa Blanca va llançar dijous un ultimàtum a la seva empresa matriu, ByteDance: o ven la seva versió nord-americana o s'enfronta a una prohibició al país. Washington tem que la Xina estigui utilitzant la xarxa social per recopilar informació privada dels ciutadans nord-americans. Però el motiu de fons podria estar, també, en la brutal competència que ha suposat la plataforma per a les xarxes socials nascudes als EUA, com Facebook, Instagram, Twitter o Snapchat, que estan perdent la seva hegemonia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El departament de Justícia nord-americà investiga des de finals de l'any passat el presumpte espionatge per part de TikTok a diversos periodistes que cobreixen la indústria tecnològica. La investigació va començar arran de la confessió de ByteDance que alguns empleats havien obtingut de manera irregular les dades d'usuaris nord-americans, entre els quals s'incloïen periodistes. Segons va informar l'empresa, que afirma haver-los acomiadat, aquests treballadors (dos dels quals viuen a la Xina) havien aconseguit accedir a les adreces IP i a altres dades dels periodistes i d'aquells amb qui havien connectat mitjançant els seus comptes de TikTok.

Biden incrementa la batalla contra la xarxa social

La llei xinesa obliga les empreses de la Xina a compartir dades amb el govern, si així es requereix, una norma que TikTok evitaria si no fos propietat de ByteDance sinó d'una empresa estrangera. Això és el que busca el govern de Biden, que ha exigit als propietaris de la plataforma una desinversió, un canvi de propietat, si volen seguir operant als EUA. Però els crítics creuen que aquesta és només una represàlia per la competència que està fent la plataforma als gegants tecnològics nord-americans, com Meta. L'administració Biden ja ha prohibit als seus càrrecs utilitzar aquesta xarxa social als telèfons professionals, igual que han fet desenes de governs d'arreu del món.

Donald Trump ja va amenaçar de prohibir TikTok l'any 2020 argüint els mateixos motius. L'administració Biden ha estat mirant de negociar en privat amb la plataforma una millora de la seguretat i del tractament de les dades, i després d'un principi d'acord, la negociació es va estancar perquè els departaments de Justícia i del Tresor no hi van donar el seu vistiplau, atès que no creien que l'acord fos capaç de garantir la seguretat nacional.

Per tot plegat Biden ha començat aquest any amb una estratègia més agressiva i ha plantejat un ultimàtum a TikTok, però de moment només s'ha trobat el rebuig frontal: "Si la protecció de la seguretat nacional és l'objectiu, la desinversió no resol el problema: un canvi en la propietat no imposa noves restriccions als fluxos de dades o a l'accés", va dir la xarxa social en un comunicat. "La millor manera d'abordar les preocupacions sobre seguretat nacional és amb la protecció transparent de les dades i els sistemes d'usuari dels EUA, i amb un sòlid control i verificació de tercers, que ja estem implementant".

El CEO de Tik Tok compareixerà davant el Congrés

Shou Zi Chew, director executiu de la plataforma, té previst comparèixer la setmana que ve davant del Congrés nord-americà, que li preguntarà pels lligams de l'aplicació amb el govern de la Xina i li farà arribar la preocupació dels congressistes que estigui exposant els joves nord-americans a contingut nociu. La guerra contra la Xina per l'hegemonia mundial és una de les poques qüestions que uneixen totes dues bandes de l'espectre polític nord-americà, i demòcrates i republicans estan especialment units en la batalla contra TikTok. El Partit Comunista Xinès, per la seva banda, ha dit que els EUA no han ofert cap prova que la xarxa social amenaci la seva seguretat nacional.

stats