Laboral
Economia 19/12/2022

Els experts aconsellen apujar el salari mínim entre 46 i 82 euros al mes

La ministra de Treball fa públic l'informe que analitza quin percentatge ha de créixer l'SMI aquest 2023

3 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha rebut aquest dilluns l'informe de la comissió d'experts sobre el salari mínim interprofessional..

MADRIDEntre 46 i 82 euros. Aquesta és la forquilla que la comissió d'experts del salari mínim interprofessional (SMI) ha proposat de cara a la nova pujada per al 2023. Aquest dilluns, el grup d'acadèmics ha entregat a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, l'informe que analitza l'increment de cara a l'any que ve, l'últim de la legislatura del govern de Pedro Sánchez. La xifra actual del salari mínim interprofessional a Espanya és de 1.000 euros al mes bruts en 14 pagues. Per tant, si s'aprova l'increment mínim que es proposa, l'SMI es quedaria en 1.046 euros al mes, mentre que el màxim situaria el salari mínim en 1.082 euros. Són augments d'entre un 4,6% i un 8,2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, els experts han posat damunt la taula quatre escenaris. El primer, amb una pujada de 46 euros que situaria l'SMI als 1.046 euros bruts al mes; un segon escenari que preveu una pujada de 54 euros (1.054 euros al mes); en el tercer escenari s'apunta a una pujada de 66 euros (1.066 euros) i, finalment, un augment més alt, de fins a 82 euros al mes, cosa que situaria el salari mínim en 1.082 euros al mes bruts en 14 pagues.

La proposta, però, no és vinculant, recorden els experts. La decisió final serà del govern espanyol, sota la batuta del ministeri de Treball, que a més a més ho consultarà i negociarà amb els agents socials –sindicats majoritaris i patronals– aquest mateix dimecres, ha anticipat Díaz aquest dilluns. En tot cas, sí que serveix de guia. Malgrat que la ministra de Treball no ha volgut anticipar per quina xifra es decanta, els sindicats han demanat un augment de 100 euros i, per tant, se situen en l'escenari més alt, mentre que la patronal s'ha mostrat reticent a un augment. A més, també cal veure si la patronal assistirà a la trobada després que la setmana passada, arran dels canvis anunciats en el control dels ERO, va amenaçar amb trencar ponts amb la cartera de Díaz.

Quan governava el PSOE tot sol, el 2018, va acordar amb Unides Podem un augment històric de l'SMI per al 2019 de fins a 900 euros mensuals bruts en 14 pagues. Es tractava d'un increment d'un 22,3% en comparació amb el salari mínim aleshores vigent (735,9 euros mensuals). Però no va ser l'últim. Ja amb el govern de coalició format, va arribar l'augment per a l'any 2020 (950 euros); el del 2021, en plena crisi del covid-19 (965 euros) i, finalment, la xifra actual, un sou mínim interprofessional de 1.000 euros al mes.

"No hi ha cap dubte que l'SMI és una mesura útil per reduir la desigualtat i la lluita contra la pobresa", ha dit la professora de la Universitat d'Alcalá i membre del grup d'experts Inmaculada Concepción Cebrián López aquest dilluns en roda de premsa. De fet, en aquest nou informe el grup d'acadèmics també havien d'analitzar quin impacte han tingut les últimes pujades sobre les condicions socioeconòmiques de les famílies. Cebrián ha detallat que entre 2018 i 2020 fins a 250.000 persones van sortir del "risc de pobresa" gràcies als increments, de les quals 121.000 eren menors de 30 anys. A més, va ajudar a reduir la desigualtat entre un 3,4% i un 3,8%, segons els experts.

Una de les altres particularitats d'aquest informe és que l'equip de Yolanda Díaz ha demanat al grup d'experts que tinguin en compte la inflació, que al mes de novembre es va situar al 6,8%, deixant enrere el pic registrat al juliol (10,8%). "L'augment dels preus afecta més intensament les famílies de menor renda, entre les quals es troben els perceptors de l'SMI", apunta l'informe, que recomana revisar al cap de sis mesos l'impacte de l'increment salarial aprovat "per avaluar la seva suficiència en un context inflacionista".

60% del sou mitjà

Després de subscriure la Carta Social Europea, l'executiu de Pedro Sánchez es va comprometre que l'SMI seria el 60% del sou mitjà net a Espanya quan s'acabés la legislatura. Per poder calcular això, però, els experts han hagut de fer una aproximació de quin és el sou mitjà net a Espanya aquest 2022. En aquest sentit, es destaca que la falta d'estadístiques salarials "dificulta" concloure una aproximació, d'aquí els diferents escenaris. L'estimació mitjana, però, i que més s'acostaria al 60% del sou mitjà net, és el tercer escenari: un SMI de 1.066 euros al mes bruts.

stats