La crisi dels preus
Economia Macroeconomia 14/12/2022

L'electricitat arrossega a la baixa els preus a Catalunya

La restauració, la fruita i la verdura també abarateixen el cost de la vida, però s'encareixen la roba i la resta de l'alimentació

3 min
Comptadors de la llum

BarcelonaLa inflació va donar un respir aquest novembre a Catalunya. L'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida) va caure un lleu 0,1% en comparació amb l'octubre i se solidifica la tendència a la moderació experimentada des del juliol. En relació amb un any enrere, el creixement dels preus va ser del 6,4%, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Evolució dels preus des de l'esclat de la pandèmia
Evolució mensual de l'IPC. Índex en què 100 = desembre del 2019
L’IPC es modera respecte a fa un any
Taxa de variació interanual de l'IPC, per mes

Al conjunt de l'economia espanyola, l'INE ha mantingut sense canvis les dades del mes passat, avançades fa unes setmanes. Els preus van disminuir també un 0,1% entre octubre i novembre, mentre que la caiguda interanual va ser del 6,8%.

La caiguda de preus de l'energia –sobretot l'electricitat– explica la reducció de l'IPC, juntament amb l'abaratiment de serveis com la restauració i l'hostaleria. De mitjana, la factura de la llum a Espanya va ser un 14,6% inferior a la del mes anterior, mentre que el cost dels carburants per a vehicles es va reduir un 1,1%; els combustibles líquids, un 3,7%, i el gas, un 0,7%. En la mateixa línia, els paquets turístics i els serveis d'allotjament (com els hotels) es van abaratir un 3,1% i un 8,8%, respectivament, com és habitual al novembre, un mes de temporada baixa turística.

Les raons d'aquesta reducció dels preus energètics són dues: les diverses mesures aprovades pel govern espanyol per pal·liar els efectes de la inflació a les butxaques dels ciutadans i l'abaratiment de les matèries primeres en les últimes setmanes. "Els preus als mercats internacionals han caigut", explica Josep Reyner, president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya. En aquest sentit, el mercat del gas ha vist com queien els preus, la qual cosa "arrossega" el cost de l'electricitat.

No obstant això, l'economista creu que cal prendre's "amb cautela" l'actual conjuntura. "No sabem fins quan durarà [la caiguda de preus], no es pot cantar victòria", opina, ja que el preu de l'energia encara depèn molt de l'evolució de la invasió russa a Ucraïna i de possibles sancions contra el Kremlin.

A part del context internacional, però, "és evident que la reducció de l'IVA ha tingut un impacte important", afegeix Reyner sobre la rebaixa d'impostos al rebut de la llum aprovada per l'executiu el juny passat, juntament amb l'anomenat topall del gas del mercat ibèric de l'electricitat i la bonificació dels 20 cèntims per litre de carburant. De fet, des del juliol els preus han moderat les pujades de manera destacada i s'han mantingut gairebé plans.

Reyner considera, així, que la caiguda de la factura de la llum és "una barreja dels dos efectes": les polítiques del govern, d'una banda, i la disminució de preus als mercat, de l'altra.

La notícia negativa la va donar la factura del supermercat, que va seguir creixent. La llet, els ous i els formatges es van encarir en un mes un 3,3%, mentre que els olis ho van fer un 6,4%. De fet, el conjunt de tots els productes d'alimentació va tancar el novembre un 0,5% més car, tot i que hi ha l'excepció de la fruita i les hortalisses, els preus de les quals van caure més d'un 3,5%. També va pujar el cost del calçat i la roba, en aquests casos un 3,1% i un 3,4%, respectivament.

Lleuger increment de la subjacent

L'IPC subjacent –que no té en compte els preus dels aliments frescos i de l'energia, més volàtils– va créixer un 6,3% en l'àmbit espanyol en comparació amb el mateix mes del 2021. Això representa un increment d'una dècima respecte a la taxa d'octubre. No obstant això, des de l'agost, quan es va registrar el màxim del 6,4%, s'ha mantingut poques dècimes per sota d'aquest nivell.

stats