Economia 19/05/2020

Les exportacions es desplomen un 13,2% al març a Catalunya

La pandèmia fa caure un 3,1% les vendes a l'exterior en el primer trimestre

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Els accessos ferroviaris són clau per descongestionar el tràfic de mercaderies.

BarcelonaNomés dues setmanes de confinament per la pandèmia durant el mes de març van tenir un fort impacte sobre el comerç exterior. Les exportacions de Catalunya al març van ser de 5.570 milions d'euros, i es van desplomar un 13,2%, segons les dades publicades aquest dimarts pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

La caiguda de les vendes a l'exterior al mes de març ha arrossegat a terreny negatiu les dades del primer trimestre. Les vendes de Catalunya a l'exterior van baixar un 3,1% els tres primers mesos de l'any.

Malgrat la forta caiguda de les exportacions, les importacions encara van patir una davallada més important. Segons les dades del ministeri, al mes de març les compres de Catalunya a l'exterior van ser un 21,8% inferiors al mateix mes de l'any passat. I si es compta tot el primer trimestre, la davallada va ser del 9,8%.

Així, el saldo comercial de Catalunya ha millorat pel descens més elevat de les importacions que les exportacions, un 52% al mes de març i un 31% en el primer trimestre, malgrat que continua sent negatiu.

Els productes químics, els béns d'equipament i l'alimentació, les begudes i el tabac continuen com a principals sectors exportadors catalans, però amb un comportament molt dispar. Així, les vendes d'aliments a l'exterior s'han disparat –un 19,5% al març i un 16,8% en el primer trimestre–, mentre que els productes químics creixen moderadament –5,5% al març i 3,1% en el primer trimestre– i les vendes de béns d'equipament es desplomen –un 16,3% al març i un 9,4% els tres primers mesos.

Descens a Espanya

En el conjunt de l'Estat, les exportacions van caure un 3% en el primer trimestre de l'any, el descens més gran per a aquest període des del 2009. Només al març les vendes d'Espanya a l'exterior es van desplomar un 14,5%, també el màxim retrocés per a aquest mes, almenys, des del 2009.

Durant el primer trimestre, la comunitat amb un augment més important de les exportacions va ser Extremadura (28,3%), seguida de les Illes Balears (12,8%) i les Canàries (12,7%). Les caigudes més importants van ser al País Basc (-9,9%), Cantàbria (-8,8%) i Andalusia (-5,2%).

stats