Indústria

La fabricació de vehicles és un 21% més baixa que la d’abans de la pandèmia

França supera Alemanya com el país al qual s'exporten més vehicles espanyols

2 min
Imatge d’arxiu de la fàbrica de Seat i Audi a Martorell.

BarcelonaEntre el gener i el juny d’aquest any, Espanya ha fabricat aproximadament 1,2 milions de vehicles. La xifra és un 26% superior a la del mateix període de l’any passat, un senyal clar que el sector ha deixat enrere la paràlisi de la producció provocada per la pandèmia durant la primera meitat del 2020. Ara bé, aquest volum és també un 21,6% inferior al que es registrava abans de la pandèmia, senyal, en aquest cas, que la recuperació plena en aquest sector encara queda lluny.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac) ho atribueix a la crisi econòmica i al fet que la falta de microxips segueix limitant els nivells de producció. En les dades que aquesta organització distribueix aquest dimarts es veu també com les vendes a l’exterior responen al mateix patró: en aquest període s’ha exportat prop d’un terç de vehicles més que l’any passat, però els nivells són un 16% inferiors als del 2019.

Els efectes col·laterals d’aquesta situació són que el percentatge de vehicles exportats s’hagi enfilat fins a gairebé el 86% del total, una proporció que no s’anotava des del 2012 (amb dades de tot l’any). D'altra banda, un altre dels efectes és que s'ha tornat a alterar la composició del mercat. El 2019, l'any d'abans de la pandèmia, Alemanya havia aconseguit superar França com a principal destinació per als cotxes espanyols, després d'anys en segona posició. La radiografia del 2020 indica ara que en l'any de la pandèmia França va recuperar el seu tron, i tot apunta que la situació va camí de reafirmar-se el 2021: entre el gener i el juny s’han venut 193.000 vehicles a França i uns 175.100 a Alemanya.

Turquia agafa força

Lideri qui lideri, però, no aconsegueix revifar el mercat europeu. "La caiguda de la demanda per part dels mercats europeus està provocant que continuï perdent pes la quota exportada cap als països comunitaris, que ha baixat un 4%", s’explica a l’informe d’Anfac. Això, indiquen, "implica la necessitat d’explorar altres àrees d'interès per a l’exportació espanyola". En aquest sentit, aquest primer semestre de l’any, per exemple, Turquia ha comprat més vehicles a Espanya (46.200 unitats) que en tot el 2019 (35.600).

stats