Economia 29/06/2016

Fainé marxa a la Fundació La Caixa i deixa el banc en mans de Jordi Gual

El fins ara director de serveis d’estudis presidirà la primera entitat catalana

Albert Vidal
3 min
Fainé marxa a la Fundació La Caixa  i deixa el banc en mans de Jordi Gual

BarcelonaSorpresa a CaixaBank. L’economista Jordi Gual serà el nou president de l’entitat financera. El fins ara director del servei d’estudis de l’entitat ha sigut proposat per qui és encara el president del primer banc català i el tercer d’Espanya, Isidre Fainé, segons va avançar El Confidencial i va confirmar l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fainé, que fins ara compartia les presidències de CaixaBank i la Fundació Bancària La Caixa, deixarà el primer càrrec per quedar-se només amb el segon en compliment de la normativa imposada pel Banc Central Europeu i de la llei de caixes espanyola, que li impedia compatibilitzar els dos càrrecs més enllà d’aquest dijous, 30 de juny. La Fundació Bancària La Caixa és la primera accionista de CaixaBank a través de Criteria, amb una participació que ara és del 56%, però que rebaixarà gradualment fins a situar-la per sota del 40% en dos anys.

Jordi Gual, nascut a Lleida el 1957, encaixa amb la figura de president no executiu que reclamava el Banc Central Europeu, que ha supervisat el nomenament durant els últims mesos. Fonts del sector van destacar ahir el fet que és una persona de la “total confiança” de Fainé.

El BCE i el Banc d’Espanya han aprovat el nomenament, que serà proposat aquest dijous al consell de CaixaBank. En les setmanes que trigui a fer-se efectiva la presidència de Gual, l’actual vicepresident de CaixaBank, Antoni Massanell, serà el número u de l’entitat.

Gual no era un director d’estudis convencional. Aquest discret executiu havia sigut també director executiu de planificació estratègica, economista en cap i director general de planificació i desenvolupament estratègic de Criteria CaixaHolding. Per tot plegat, el seu perfil ha merescut l’aprovació del BCE.

Fainé, per la seva banda, abandona, a tocar del límit de temps permès per Brussel·les, una entitat en què va entrar l’any 1981. Amb 73 anys d’edat, es farà càrrec de la Fundació La Caixa, una de les cinc més importants del món amb un pressupost de 500 milions anuals per a projectes socials. Aquesta entitat exerceix el control sobre Criteria, que és el primer accionista d’empreses com Gas Natural, Abertis o Cellnex, a més de la mateixa CaixaBank.

Mesos de rumors i especulacions

El tempo amb què Fainé ha controlat el seu adéu de l’entitat financera ha sorprès el mateix sector. De fet, les altres quatre entitats espanyoles en què el president havia de triar si es quedava al banc o a la fundació -Ibercaja, Unicaja, Liberbank i Kutxabank- van resoldre el dilema ja fa molt de temps.

Això ha provocat que les especulacions se succeïssin durant els últims mesos. Fonts pròximes a l’entitat admetien inicialment que Massanell era una de les persones més ben situades, per davant de noms com l’actual conseller delegat, Gonzalo Gortázar, o el conseller delegat d’Abertis, Francisco Reynés.

Les travesses d’aquesta mateixa setmana assenyalaven també Tomàs Muniesa, responsable del negoci assegurador a l’entitat, o fins i tot Joan Rosell, president de la patronal espanyola CEOE. També s’havia especulat amb un president de l’entitat de fora de Catalunya.

El nomenament del nou president no altera per ara la cúpula del banc, en què Gortázar i Massanell seguiran sent figures claus. Però el financer més important de Catalunya -amb permís de Fainé- ara serà un altre: Jordi Gual.

UN ECONOMISTA FIDEL A FAINÉ

Jordi Gual va néixer a Lleida el 1957 i és economista i professor de l’Iese. Considerat un home de la més absoluta confiança d’Isidre Fainé, ha tingut diferents responsabilitats al grup La Caixa que incloïen tasques de planificació estratègica. Actualment exerceix com a director del servei d’estudis de l’entitat.

stats