Economia 15/04/2013

La Fiscalia, contrària a lliurar Falciani a Suïssa

L'informàtic del banc HSBC està reclamat per la justícia suïssa, acusat de robar dades de milers de presumptes evasors fiscals

Efe
3 min
Hervé Falciani, durant la vista celebrada aquest dilluns a l'Audiència Nacional, a Madrid / EFE

MadridLa Fiscalia de l'Audiència Nacional s'ha mostrat aquest dilluns contrària al lliurament a Suïssa de l'informàtic de l'HSBC Hervé Falciani. Falciani és reclamat per la justícia suïssa acusat de robar dades de milers de presumptes evasors fiscals, però la fiscalia espanyola addueix la seva col·laboració en investigacions relacionades amb el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme per demanar que la demanda d'extradició sigui denegada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la fiscal Dolores Delgado, la informació de Falciani ha servit per revelar conductes que han pogut contribuir no només a la crisi econòmica, sinó "a la vulneració de drets dels ciutadans" als quals se'ls han sostret fons públics. "És per això", diu, que "no se pot ser perseguit, i Espanya no el perseguiria". Basant-se en l'actitud col·laboradora de l'acusat, la fiscal ha afirmat aquest dilluns que l'extradició de Falciani no es pot dur a terme ja que no es compleix el requisit de la "doble incriminació", és a dir, que els delictes pels quals es demana l'extradició tinguin la seva equivalència en l'ordenament jurídic espanyol. Tot i que els delictes pels quals Suïssa demana l'extradició són l'equivalent a la revelació de secrets, penada a Espanya, no existeix en canvi en la jurisdicció espanyola el delicte de revelació de secrets bancaris. A Suïssa, un país que viu de la banca, la situació és ben diferent.

A més Delgado considera que l'informàtic, que va ser detingut el juliol passat a Barcelona i posat en llibertat el desembre amb l'informe favorable de la fiscal, ha complert amb la seva obligació de denunciar fets delictius coneguts com a conseqüència del seu càrrec. Segons la fiscal, "no poden ser castigats aquells que observen conductes delictives i les denuncien". La fiscal considera sorprenent que l'HSBC iniciés accions judicials contra l'informàtic fins al març del 2009, "coincidint amb l'inici de la seva col·laboració amb les autoritats internacionals".

L'Agència Tributària el defensa

A més d'Espanya, Falciani també ha col·laborat amb les autoritats de França, Itàlia i els Estats Units i Espanya. En el cas de l'estat espanyol, l'informàtic ha aportat informació valuosa en àrees com el blanqueig de diners, el frau fiscal o el finançament del terrorisme. De fet, l'exsecretari d'Estat d'Hisenda Carlos Ocaña ha testificat que gràcies a la informació de Falciani, l'Agència Tributària ha pogut treure a la llum la identitat de 659 defraudadors fiscals. Com a conseqüència, Hisenda ha ingressat 300 milions d'euros, "l'operació de regularització més quantiosa que hi ha hagut en aquests anys en el Ministeri i crec que de la història". segons Ocaña.

"Lluitar contra l'opacitat financera"

En acabar la vista d'extradició que s'ha celebrat aquest dilluns a l'Audiència Nacional, Falciani ha aprofitat per fer un al·legat final en defensa de "la lluita contra l'opacitat financera" i ha reiterat "la seva disposició a col·laborar íntegrament amb tota la meva experiència, no només amb les autoritats judicials europees, sinó amb les autoritats suïsses, luxemburgueses i amb altres d'encara més opaques".

Durant la seva declaració en francès davant del tribunal, Falciani, que camuflava seu aspecte amb perruca, ulleres i una incipient barba, ha negat haver rebut diners a canvi de la informació bancària a la qual va tenir accés amb un contundent: "cap persona al món pot declarar que vaig rebre alguna gratificació o que l'hagi demanat". Ha assegurat a més que va sortir de Suïssa al desembre de 2008 sense portar a sobre cap informació, i ha explicat que les dades sobre la suposada manca de control i les "escandaloses actuacions" de l'HSBC, a Ginebra, ja les havia posat a disposició de la justícia helvètica abans de deixar el país el desembre del 2008. Ho va fer a través d'una denúncia anònima que va fer telefònicament a un organisme de control al qual va proporcionar "dades i explicacions".

stats