Economia 05/01/2015

El fantasma d'una sortida de Grècia de l'euro fa caure les borses europees

L'Íbex cau un 3,45% i perd els 10.000 punts per por a una eventual sortida de Grècia de l'euro

Efe
2 min
L'Ibex 35 ha perdut la barrera psicològica dels 10.000 punts

MadridEl fantasma d'una sortida de Grècia de l'euro ha arrossegat aquest dilluns les principals borses europees i ha provocat que el principal selectiu espanyol, l'Íbex-35, s'hagi desplomat un 3,45% en la seva pitjor sessió des de mitjans d'octubre, fins a perdre la barrera psicològica dels 10.000 punts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'índex acumula un retrocés del 2,78% en les dues úniques sessions borsàries d'aquest any, després que aquest dilluns hagi restat 357,50 punts, fins als 9.993,30, la qual cosa el col·loca en mínims des del 15 de desembre.

En paral·lel, la prima de risc d'Espanya ha pujat gairebé fins als 110 punts bàsics, tot i que aquest dilluns s'ha conegut que el 2014, per primera vegada en set anys, es va crear ocupació a Espanya i l'atur va registrar la seva caiguda anual més important des del 1998.

Tot i això, els experts consultats per Efe coincideixen que ha pesat més en els inversors el ressò d'informacions segons les quals Alemanya estaria sospesant la sortida de Grècia de l'euro si l'esquerra grega, unida sota la coalició Syriza, guanyés les pròximes eleccions i exigís renegociar el deute del país.

Alguns analistes creuen que si es produeix aquesta victòria hi hauria un acord al final entre la 'troica' –els principals creditors de Grècia, BCE, la Comissió Europea i l'FMI– i la formació que lidera Alexis Tsipras, partidària d'eliminar el pla d'austeritat imposat al país, per evitar que Grècia sortís de l'euro. No obstant això, Alemanya ja estaria estudiant aquest extrem, segons diferents informacions, i encara que Grècia representa tan sols el 2% del PIB de la zona de l'euro i Brussel·les assegura que la seva pertinença a aquest club és "irrevocable", els inversors temen pel futur d'un país si abandona la moneda única.

Això ha provocat la venda en massa de títols europeus, començant pel parquet grec, que s'ha enfonsat un 5,63%, convençut que Grècia entraria en fallida i l'efecte seria un empobriment addicional i important del país. Alguns analistes adverteixen que Grècia tindria tancat el mercat de capital internacional i no podria finançar la despesa de l'Estat. També alerten que la seva nova moneda nacional naixeria molt feble i la inflació es dispararia en encarir-se els productes importats.

Per això, davant la incertesa pel futur polític i econòmic de Grècia, l'euro retrocedeix fins a 1,19 dòlars, els inversors retallen posicions en renda variable i les principals places del Vell Continent es tenyeixen de vermell. El FTSE de Milà s'ha anotat una patacada del 4,92%, superior al 3,45% de la Borsa de Madrid; el 3,31 del CAC de París; el 2,99% del DAX de Frankfurt, o el 2% de l'FTSE londinenc.

stats