Economia 14/01/2016

El fiscal demana quatre anys i mig de presó per a Rato per les targetes 'black'

Sol·licita que pagui 2,6 milions, els diners que es van gastar tots els directius de Bankia durant el seu mandat. Per a Blesa reclama sis anys de presó

Dani Sánchez Ugart
2 min
El Banc d’Espanya esmena ara els seus pèrits i avala Rato

MadridLa causa contra Rodrigo Rato, Miguel Blesa, i altres 64 exdirectius de Caja Madrid i Bankia avança. I acosta l'exministre d'Economia i expresident de l'entitat a la presó. Després que el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu donés per conclosa la fase d'investigació de la causa el passat mes de desembre, la Fiscalia Anticorrupció ha començat ja a moure fitxa i ha sol·licitat que se li imposin quatre anys i mig de presó a Rodrigo Rato i sis anys a Blesa per dos delictes d'apropiació indeguda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fiscal els acusa d'haver autoritzat l'emissió d'aquestes targetes opaques, que, segons anticorrupció, no servien per pagar les despeses de representació, tal i com va dir el jutge en la interlocutòria de tancament d'investigació, i en contra del que van afirmar les defenses. Per això, a més de les penes de presó, demana que Blesa i Rato restitueixin les quantitats que els directius es van gastar durant els seus mandats, més les que es van gastar ells mateixos. Això vol dir que Blesa hauria de pagar 9,3 milions d'euros i Rato 2,6 milions. Si Bankia no accepta aquestes quantitats, seran pagades al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), actual propietari de l'entitat madrilenya.

A més d'això, en l'escrit remès al jutge Andreu, la fiscalia demana el pagament per part de tots dos acusats d'una multa de 300 euros diaris durant dotze mesos (110.000 euros més), que allargarien la condemna en mig any de presó més en cas que no es pagués.

Pel que fa a la resta d'acusats, Anticorrupció demana penes d'entre quatre i un any de presó més el retorn de les quantitats gastades amb aquestes targetes. En aquest punt, el fiscal rebaixa les penes a onze dels 64 usuaris de les targetes que van tornar els diners al jutjat quan es va iniciar el procediment. D'aquesta mesura en queda fora Rato, que també va retornar els gairebé 100.000 euros que es va gastar, però que no rep cap atenuant, perquè Anticorrupció el responsabilitza també dels diners que es van gastar els directius durant el seu mandat.

El panorama per a Rodrigo Rato es comença a tenyir de negre. L'exbanquer té dues causes obertes amb la justícia més. Són la sortida a borsa de Bankia i l' entramat d'empreses vinculades a ell que van ingressar milions d'euros d'origen desconegut i que no van pagar a Hisenda. Per aquesta última causa, el jutge li va retirar el passaport el passat mes d'octubre, però cap dels magistrats ha demanat per a ell presó provisional -sí que ho ha fet per als seus presumptes testaferros en la causa d'evasió d'impostos.

Andreu està rebent les peticions de les parts. Ahir es va saber que UPyD, que exerceix d'acusació en aquesta causa demana la màxima pena de 10 anys de presó per a tots dos banquers, una sanció que Anticorrupció rebaixa a menys de la meitat en el cas de Rato.

stats