Patronals
Economia 20/07/2021

Foment insisteix que cal “fer el possible” perquè tornin les empreses que van marxar l'1-O

La patronal considera que el context polític és l'oportú i que, si es manté, les companyies retornaran les seus a Catalunya de manera natural

2 min
Jordi Alberich, vicepresident coordinador de l'Institut d’Estudis Estratègics de Foment, aquest dimarts

BarcelonaAmb el context polític en calma i tots els esforços centrats en la sortida de la pandèmia, la patronal Foment del Treball està convençuda que és el moment adequat perquè tornin les empreses que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya després de l'1-O. Ho va deixar clar Josep Sánchez Llibre, president de l'entitat, sobre l'escenari de les jornades del Cercle d'Economia i la institució hi ha tornat a insistir aquest dimarts: “Hem de fer el possible perquè tornin les seus empresarials que van marxar”, ha assegurat Jordi Alberich, vicepresident coordinador de l'Institut d'Estudis Estratègics de Foment. En cas contrari, el risc és que “a poc a poc es vagin desplaçant de manera irreversible els centres de decisió i els llocs de treball”, ha justificat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En realitat, la patronal no preveu mesures concretes ni dates límit per aconseguir-ho, més aviat esperen que una situació política molt més calmada que fa uns anys convenci de manera natural les empreses per tornar. “És molt important que el dia a dia del govern funcioni i hi ha d'haver certesa absoluta que aquí hi ha seguretat jurídica”, ha analitzat Jordi Casas, director del Gabinet de Presidència de Foment. Adduint que en alguns moments això no ha sigut gens clar i que existeix la sospita generalitzada que aquest escenari es pot repetir, Casas ha afirmat que si aquesta seguretat jurídica no és molt clara, “difícilment” gaires empreses que voldrien tornar ho faran.

De fet, precisament preservar l’estabilitat institucional sense menystenir l'autogovern és una de les deu actuacions prioritàries que la patronal considera clau per a la nova legislatura política. L'Institut d'Estudis Estratègics de Foment ha presentat aquest dimarts un nou informe de conjuntura que actualitzarà quadrimestralment i que té l'objectiu d'analitzar també la situació sociopolítica, a part de l'econòmica. 

En aquest primer document, el resum de la situació és que si s'aconsegueix remetre la cinquena onada de contagis hi ha cert espai per a l'optimisme, però cal vigilar amb l'eufòria excessiva. A un costat de la balança, ha enumerat Alberich, la vacunació avança, els Estats Units i la Unió Europea treballen plegats en resoldre disfuncions de la globalització, comença "un nou cicle polític" i hi ha determinats indicadors econòmics positius com les expectatives de beneficis empresarials o del consum privat. De l'altra, però, ha remarcat que el creixement econòmic per si sol no resol els reptes que tenim al davant.

L'objectiu del nou informe de conjuntura és, de fet, resumir quins considera Foment que són aquests reptes. En aquest sentit, més enllà de l'estabilitat institucional, la patronal ha reclamat més transparència a l'hora d'explicar en què es gasten els diners públics i més mecanismes per avaluar aquestes despeses. També ha demanat simplificar “l'embolic impositiu” que hi ha a Catalunya en termes de fiscalitat, treballar en donar més oportunitats laborals als joves i, entre cinc prioritats més per a la legislatura, que hi hagi una col·laboració público-privada que funcioni adequadament, sobretot davant l'arribada dels fons europeus Next Generation. 

stats