L'Airef adverteix que la nova onada de contagis posa en risc la recuperació del turisme i pot endarrerir la sortida de la crisi

Manté la previsió de creixement en el 6,6% per al 2021 i augmenta el dèficit una dècima, fins al 7,9%

4 min
Dos turistes a la Rambla de Barcelona aquest mes de juny.

Madrid/BarcelonaLa nova onada de covid-19 que ha posat en alerta Catalunya i ha deixat en vermell Espanya en el mapa europeu de contagis del coronavirus pot frenar l'arribada de turistes i retardar la recuperació econòmica. L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) adverteix dels perills per a l'economia de l'augment dels contagis en plena temporada turística, que en el cas de Catalunya van acompanyades de noves restriccions. "La incidència del coronavirus a Espanya és superior a la dels països de l'entorn, fet que llasta les expectatives d'evolució futura dels fluxos de turistes", apunta l'Airef en l'informe publicat aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El supervisor fiscal ja havia avisat mesos enrere que el turisme no es recuperaria del tot fins al 2022, però l'avanç de la vacunació i una tornada progressiva a la normalitat havien fet augmentar les expectatives i el sector confiava en salvar parcialment l'estiu. L'Airef assegura ara que la nova onada "posa en risc" l'arribada del turisme internacional, "un dels pilars sobre els quals es fonamenta l'economia espanyola". Segons fonts de l'organisme presidit per Cristina Herrero, la situació "fa témer una recuperació econòmica més lenta", sobretot perquè en el cas de Catalunya ja hi ha noves mesures restrictives que poden afectar també el turisme interior i sectors com el de l'oci nocturn. Tot i això, assegura que encara no disposa de prou dades per calcular l'impacte de la nova onada de contagis sobre el turisme i el creixement econòmic.

L'avís coincideix amb l'actualització del mapa de contagis de la UE en què Catalunya ha passat a vermell fosc, el color que indica que és una zona de màxim risc i a la qual la UE desconsella "intensament" viatjar. Cada vegada hi ha més països que recomanen no desplaçar-se a Espanya o que endureixen els controls per als viatgers que procedeixen de l'Estat, un fet que es pot traduir en anul·lacions de viatges de turistes estrangers en els propers dies. França ha anunciat aquest dijous que imposarà a les persones no vacunades que tornin al país des d'Espanya un test covid negatiu 24 hores abans i no 72 hores com fins ara. També aquest dijous, els Països Baixos han tret de la llista de regions segures les Illes Baleras i les Canàries, i recomana no viatjar-hi per l'alta incidència de covid. El mateix ha fet el Regne Unit amb les Balears: si fa unes setmanes va incloure les illes a la llista de destinacions segures, ara ha fet marxa enrere. Els ciutadans britànics no vacunats que viatgin a Mallorca, Menorca o Eivissa hauran de fer quarantena a la tornada al Regne Unit.

Alentiment de les reserves

Sobre el terreny, a Catalunya l'impacte de la cinquena onada de contagis i de les noves restriccions sobre el sector turístic encara és incert. Les mesures anunciades per la Generalitat encara no estan en vigor i els empresaris en desconeixen la lletra petita. A més, els anuncis s'han anat succeint al llarg d'aquesta setmana, per la qual cosa encara no ha tingut un impacte destacable sobre les reserves i l'activitat d'aquest estiu. En canvi, a les Balears els hotelers temen sortides anticipades de ciutadans britànics que vulguin evitar l'obligació de fer quarantena, que no entra en vigor fins dilluns. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) creu que la decisió del govern britànic suposarà "un descens de les reserves, a més de cancel·lacions i possibles sortides anticipades".

Segons la patronal Foment del Treball, el sector ha notat un "alentiment de les vendes", però encara no pateix un increment de cancel·lacions de reserves. Fonts de l'organització empresarial asseguren que "la temporada va bé" i que de moment les notícies sobre tocs de queda no han afectat gaire el sector, tot i que la preocupació existeix, ja que l'anunci de tancaments de locals d'oci nocturn, restauració i altres activitats pot tirar enrere molts visitants, especialment estrangers.

En aquest mateix sentit, l'altra patronal catalana, Pimec, adverteix que, tot i que hi ha poques cancel·lacions, les reserves s'estan demorant en el temps en comparació amb altres temporades. La incertesa porta molts turistes a esperar fins a l'últim moment abans de decidir on van de vacances i les noves mesures de la Generalitat han augmentat aquesta incertesa.

Lleuger augment del dèficit

En el seu nou informe de previsions macroeconòmiques, l'Airef no fa revisions destacades dels principals indicadors per la gran incertesa que hi ha en aquests moments i perquè hi ha indicadors contradictoris. Mentre l'economia sembla recuperar-se més ràpidament del previst inicialment en aquest segon semestre de l'any, el ritme de contagis pot frenar la bona evolució de l'activitat econòmica. A més, l'autoritat fiscal també apunta a la possibilitat que l'impacte dels fons europeus per a aquest any sigui inferior a l'estimat inicialment, però explica que no disposa de prou informació. Davant d'aquestes incerteses, l'organisme prefereix esperar a la tardor per revisar la seva estimació.

L'Airef manté, per tant, la previsió de creixement de l'economia per a aquest any en el 6,6% del PIB i només eleva una dècima, fins al 7,9%, la previsió de dèficit públic. Tot i l'augment d'una dècima, la previsió es manté per sota de la del govern espanyol, que calcula un dèficit del 8,4% per al 2021. L'augment del dèficit previst s'explica per l'impacte de la baixada de l'IVA de l'electricitat aprovada recentment pel govern espanyol per fer front a la pujada del preu de la llum, i per una absorció més baixa del previst inicialment dels fons REACT-EU per part de les comunitats autònomes.

Aquests dos factors s'han vist compensats en bona mesura per la recaptació més elevada del previst en el primer semestre de l'any –gràcies, entre altres factors, als 1.100 milions d'euros d'ingressos a través de l'impost de societats per la fusió de CaixaBank i Bankia– i perquè l'executiu ha traslladat al 2022 la compensació de la revalorització de les pensions per sota de la inflació real (uns 700 milions d'euros).

Per a Catalunya, manté la seva previsió de dèficit per aquest any en el 0,4% del PIB, una dècima menys que la mitjana de les comunitats autònomes. L'Airef creu que una part dels ingressos previstos per aquest any dels fons REACT-EU es traslladaran a anys posteriors, un fet que podria provocar un augment del dèficit del 2021. Però la situació es veu compensada per altres factors, com l'augment dels ingressos no previstos inicialment per la transferència de l'Estat en concepte de finançament dels Mossos d'Esquadra.

Consolidació fiscal

L'Airef ha tornat a demanar al govern espanyol –com ja ha fet també el Banc d'Espanya– que dissenyi un full de ruta per a la consolidació fiscal a mitjà termini i ha advertit que l'elevat deute públic, del 112,4% del PIB, situa l'economia espanyola i la sostenibilitat de les comunitats autònomes en una posició de "vulnerabilitat". Fonts de l'organisme han revelat que l'executiu de Pedro Sánchez s'ha negat a escoltar la seva recomanació.

stats