Operacions empresarials
Economia 30/06/2021

El fons sobirà de Singapur entra a Grifols amb una inversió de 840 milions d'euros

El grup català destinarà la totalitat dels diners a la reducció de deute

2 min
Imatge d'arxiu de la planta de Grifols a Dublín.

BarcelonaEl fons sobirà de Singapur, GIC, ha invertit 1.000 milions de dòlars (uns 840 milions d'euros) en el grup Grifols, segons ha informat aquest dimecres la companyia catalana d'hemoderivats en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La inversió de GIC es canalitza a través d'una de les filials de Grifols als Estats Units, Biomat USA, que fins ara la multinacional catalana controlava al 100% i que gestiona 296 centres de plasma als EUA. El fons de Singapur passarà així a ser accionista minoritari de Biomat USA amb accions preferents sense dret de vot, de manera que Grifols en mantindrà el control tant de la gestió com de l'operativa.

En aquest sentit, a través d'un contracte a llarg termini la filial continuarà proveint de plasma Grifols per elaborar tractaments mèdics. "Aquesta operació dona suport al model de negoci de Grifols i a la nostra estratègia per obtenir plasma", ha assegurat al comunicat Víctor Grífols Deu, coconseller delegat del grup.

Reducció de deute

Els 840 milions de dòlars que ingressarà Grifols es destinaran íntegrament a reduir deute, d'acord amb l'estratègia de la companyia de disminuir el passiu. L'operació està completament tancada corporativament però resta pendent de l'aprovació dels reguladors dels EUA.

Segons la mateixa empresa, Grifols acumula un deute de 6.200 milions d'euros que vol anar eixugant del balanç. L'arrel principal del deute està en les recents expansions del grup amb l'adquisició de companyies del sector, com per exemple la compra per uns 5.000 milions del competidor xinès Shanghai RAAS, el març del 2020.

No obstant això, l'empresa presidida per Víctor Grífols Roura es marca com a objectiu diversificar el model de negoci, fins ara molt centrat en l'obtenció de plasma sanguini a partir del qual elabora tractaments. Per obtenir plasma Grifols necessita una àmplia xarxa de punts d'obtenció, situats principalment als Estats Units i en menor mesura Alemanya, dos països on la legislació permet remunerar la donació de sang.

L'última de les operacions per ampliar la cartera inversora del grup i les fonts d'ingressos va tenir lloc el març d'enguany, amb la compra per 67 milions d'euros del 56% de la també nord-americana GigaGen, una companyia dedicada a medicaments bioterapètucs i de la qual ja controlava el 46% de les accions restants des del 2017. A més, el setembre de l'any passat, va tancar per 123 milions d'euros la compra del 55% que encara no controlava d'Alkahest, una empresa californiana dedicada als tractaments de malalties neurodegeneratives.

Tot i l'impacte sobre l'economia de la pandèmia, la multinacional va tancar el 2020 amb un increment del 14% dels beneficis, fins als 486 milions d'euros, i uns ingressos de més de 4.000 milions. En els últims mesos el grup ha dedicat esforços al desenvolupament d'un tractament contra el covid-19.

stats