Periscopi global

França es prepara per declarar la guerra a Shein

L'Assemblea debatrà la imposició d'un recàrrec de 5 euros a les peces de roba de les marques de moda ultraràpida

3 min
La botiga temporal de Shein al Portal de l’Àngel el 2022.

ParísEl fenomen de la moda ultraràpida (fast fashion), liderada per plataformes com Shein i Temu, preocupa a França. L'Assemblea Nacional debatrà a mitjan març una proposició de llei que, si prospera, podria acabar amb el model de negoci d'aquest tipus de multinacionals xineses –almenys a França–, que basen el seu èxit en produir i vendre a preus molt baixos i afegir centenars de novetats diàriament al seu catàleg. La proposta consisteix en imposar un recàrrec de 5 euros per a cada peça de roba comprada en aquest tipus de plataformes online. La taxa s'aplicaria només a les webs que posen cada dia al mercat més de 1.000 nous models diaris, la batejada com a moda ultraràpida. Multinacionals com Zara o H&M, per exemple, n'estaran excloses perquè no posen al mercat tantes novetats tan ràpid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura serviria, segons assegura el seu impulsor, el diputat conservador (d'Els Republicans) Antoine Vermorel Marques, per defensar la indústria tèxtil francesa i el medi ambient davant l'amenaça que suposen comerços online com Shein. "És roba d'un sol ús, de moda ultraràpida. Es tracta de: jo compro una samarreta, la porto una vegada i després la tiro a les escombraries", explica Vermorel-Marques.

El diputat, responsable de les polítiques ecològiques del partit conservador, critica també les tècniques de màrqueting de les empreses de moda ultraràpida, que utilitzen les xarxes socials i els influencers per arribar als joves, el seu principal target. Vermorel-Marques ha publicat a TikTok un vídeo sàtira amb el hashtag #stopshein en què mostra peces de roba de Shein i assegura que porten productes químics prohibits a la Unió Europea. "Són sabates superxules, amb molta classe. Han estat tractades amb ftalats, una substància que és un pertorbador endocrí que ens pot provocar l'esterilitat", afirma mostrant unes sabates d'home i imitant el to dels influencers.

https://www.tiktok.com/@antoinevermorel42/video/7334662338022214945

Argument proteccionista

El diputat també assenyala la petjada ecològica dels comerços xinesos de moda ràpida, que envien les comandes majoritàriament en avió, "vint vegades més contaminant que el vaixell". Però Els Republicans no només es queixen dels problemes mediambientals de Shein sinó que també utilitzen altres arguments de tall proteccionista. La proposició de llei vol posar en marxa un "passaport tèxtil" per donar suport a les empreses franceses davant una competència estrangera "molt sovint irrespectuosa amb els drets laborals, el medi ambient i la salut dels clients".

En els últims mesos, a França han hagut d'abaixar la persiana –o estan en procés de liquidació– desenes d'empreses del sector tèxtil com Naf Naf, Camaïeu, Pimkie, Du Pareil au Même, Burton of London o Kookaï. De fet, la proposició de llei preveu bonificar les empreses "responsables", una manera de dir subtilment que la taxa de la roba de Shein servirà per donar ajudes a les companyies franceses. Segons la Federació Francesa de Prêt-à-porter, el tancament de grans marques de roba va provocar la pèrdua de 10.000 llocs de treball al sector l'any passat. En canvi, les plataformes online xineses, que operen sense botigues físiques, no creen ocupació a França.

Els Republicans esperen comptar amb el vot favorable de partits d'esquerres, sobretot dels ecologistes, però no és clar que tingui el suport dels partits de la coalició del president Emmanuel Macron i, per tant, és una incògnita si s'aprovarà o no. En qualsevol cas, el ministre de la Transició Ecològica, Christophe Béchu, ha criticat en més d'una ocasió la moda ultraràpida, que ha empès el consum de roba per sobre de les necessitats reals dels consumidors. "En 15 anys ha augmentat en un 60% el volum de roba que comprem. En canvi, encara portem un parell de mitjons o un parell de sabates al dia", ha dit recentment el ministre.

Al marge d'aquesta proposició de llei dels conservadors, l'Assemblea Nacional francesa també votarà al març una proposta presentada per un dels partits que donen suport a Macron, Horitzons, per penalitzar financerament aquestes multinacionals que venen roba a preus molt baixos amb una mena d'"ecotaxa", una mesura que busca "reduir l'impacte mediambiental" de la indústria tèxtil. Horitzons també vol prohibir la publicitat de plataformes com Shein.

stats