Economia 14/01/2016

General Electric acomiadarà 300 empleats a Catalunya amb la integració d’Alstom

El grup nord-americà sacrifica part del 'cervell eòlic' d'Alstom a Barcelona i tanca un centre d'enginyeria hidràulica a Cornellà

Elena Freixa
2 min
Les turbines eòliques d’Alstom es dissenyen a Barcelona.

BarcelonaLa compra del negoci energètic d’Alstom per part de General Electric (GE) suposarà mig miler d’acomiadaments a Espanya, i Catalunya serà qui en sortirà més malparada, amb la supressió de 300 llocs de treball, la meitat del total, segons van confirmar ahir a l’ARA fonts de CCOO. La reestructuració és la factura dolorosa de la integració de totes dues dues empreses, que suposarà una retallada de 6.500 empleats a Europa en dos anys, segons va anunciar ahir la multinacional nord-americana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un dels grans damnificats a Catalunya és el centre mundial que Alstom tenia a Barcelona per al seu negoci eòlic (Alstom Wind), que patirà una retallada de 230 empleats, la meitat de la plantilla. La multinacional francesa va triar la capital catalana com a seu mundial de la seva branca de renovables després de comprar el 2008 una empresa catalana puntera en el camp de l’enginyeria eòlica, Ecotècnia. El centre ja va acomiadar 90 empleats de les àrees de R+D i oficines el 2013 després de la retallada dels ajuts a les renovables que va aplicar el govern espanyol i que també va implicar el tancament de dues plantes de producció a Galícia i Castella i Lleó.

Segons els sindicats, els acomiadaments a l’antiga Alstom Wind a Barcelona són realment un trasllat d’efectius cap a França. Concretament, es deslocalitzaran a Nantes bona part dels serveis generals i una part de l’enginyeria. Els treballadors critiquen que la mesura no té motius econòmics ni estratègics sinó que neix d’un acord de GE amb el govern francès per garantir l’ocupació al país després de quedar-se el negoci d’Alstom.

Tanca la planta de Cornellà

La retallada de GE també comportarà el tancament de la planta de Cornellà de Llobregat on Alstom desenvolupava projectes en el camp de l’energia hidràulica. En aquest cas, hi ha 68 llocs de treball en joc. La voluntat de la multinacional és concentrar aquest negoci a Bilbao, on té una instal·lació en marxa.

La resta dels mig miler d’acomiadats a tot Espanya sortiran del tancament de la planta de producció de Buñuel, a Navarra, on treballen prop d’un centenar de persones. També es reduirà en 47 empleats el personal de manteniment dels parcs eòlics i s’acomiadaran 64 persones d’un centre de turbines de Madrid, segons les mateixes fonts sindicals.

General Electric va justificar ahir la retallada a tot Europa per guanyar competitivitat i evitar les duplicitats que ha generat l’absorció del negoci energètic del grup Alstom, que es concentra així en el seu negoci ferroviari (amb una planta de Santa Perpètua de Mogoda). La multinacional nord-americana va dir que només amb aquesta mesura es pot assegurar el futur del negoci al continent. Els sindicats ja van anunciar que s’hi oposaran frontalment en el període de negociacions amb l’empresa, que durarà mesos.

stats