Economia 20/12/2018

La Generalitat aprova el decret per prorrogar els pressupostos

El Govern no té els suports per aprovar els comptes del 2019 però confia aconseguir-los

Ara
2 min
Elsa Artadi en la ronda de premsa del Govern.

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts el decret que estableix els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat per al 2019, ha informat la portaveu del Govern, Elsa Artadi, en la roda de premsa després de la reunió del consell executiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Govern no renuncia a aprovar uns nous comptes de cara al 2019, però encara no els ha presentat al Parlament ni té prou suports, per ara, per tirar-los endavant, per la qual cosa ha de prorrogar-los almenys a les primeres setmanes del nou any.

Aquest any la Generalitat ja funciona amb els pressupostos prorrogats del 2017, perquè, amb l'aplicació de l'article 155, no es van aprovar nous comptes el 2018: això significa que els pressupostos que es prorroguen al 2019 també són els del 2017, elaborats llavors pel Govern de Carles Puigdemont.

"És una evidència que el Parlament no aprovarà els pressupostos de la Generalitat del 2019 dins de l'any 2018. Es tracta d'una pròrroga que ja anunciem", ha defensat Artadi, que ha recordat que és la conducta habitual que per llei s'ha de seguir si no hi ha uns nous comptes.

El decret aprovat aquest dijous permetrà "garantir el funcionament de l'administració i la prestació de serveis públics a la ciutadania mentre no s'aprova el nou pressupost", i el Govern recorda que els comptes prorrogats compleixen amb l'estabilitat pressupostària fixada per la llei vigent.

Mentre duri la pròrroga pressupostària, les despeses de personal de la Generalitat s'adaptaran a les dotacions pressupostàries a 31 de desembre del 2018, i també es prorrogaran els crèdits del 2017 "ajustats a l'estructura orgànica actual".

El Govern ha buscat el suport dels comuns i del PSC als comptes del 2019, però ara per ara cap dels partits no veu amb bons ulls donar-los llum verda: els primers demanen una reforma fiscal que la Generalitat no comparteix, i els segons reclamen que abans s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat.

stats