Motor
Economia 12/07/2022

La Generalitat avala la Fórmula 1 amb fins a 28M de dòlars anuals

El Circuit de Catalunya garanteix els ingressos de la competició fins al 2026

2 min
Un cotxe de Fórmula 1 fent proves al Circuit de Catalunya, a Montmeló.

BarcelonaLa Generalitat ha aprovat l’entrega d’un aval al Circuit de Catalunya per blindar els ingressos que rep Formula One World Championship Limited, l’empresa organitzadora del campionat de Fórmula 1, durant els pròxims quatre anys (2023-2026).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el Govern ha acordat la concessió d’un aval i un contraaval de 25 milions de dòlars americans per a l’any vinent. L’import anirà creixent fins a arribar als 28 milions de dòlars l’any 2026.

Els organitzadors de la Fórmula 1 sempre exigeixen que, a canvi de celebrar el gran premi a Montmeló, la Generalitat els asseguri un determinat nivell d’ingressos. Per a això serveix l’aval. Fa més d’una dècada que, a la pràctica, l’aval comporta que la Generalitat acabi pagant diners cada any a l’empresa organitzadora, ja que la Fórmula 1 no genera prou ingressos amb la venda d’entrades per cobrir el que exigeix el contracte.

L’any passat la Generalitat va haver d’abocar 19 milions al Circuit, una xifra rècord. Aquest 2022 podria ser diferent, atès l’èxit de públic de la Fórmula 1 (el diumenge de la cursa hi van anar 121.000 espectadors) però encara no se sap quin impacte ha tingut això en els comptes del Circuit.

El tipus de canvi euro-dòlar (que acaba d’assolir la paritat per primer cop en dues dècades) no juga a favor dels europeus, que han de pagar un contracte en dòlars. Per exemple: els 25 milions de dòlars que la Generalitat ha avalat per a l’any vinent equivalen avui a 25 milions d’euros. Però fa un any, quan l’euro estava més car, eren 21 milions d’euros. De totes maneres, el Govern acostuma a contractar també una assegurança que blinda el tipus de canvi per evitar grans oscil·lacions.

Fa temps que el conseller d’Empresa, Roger Torrent, va prometre que el Circuit de Catalunya seria "un referent en sostenibilitat i digitalització". El seu departament preveu presentar a l’octubre un pla estratègic per diversificar l’oferta i "fer que el Circuit vagi més enllà i arribi a àmbits on fins ara no ha arribat". Encara no se sap en què es traduiran aquestes promeses. La resposta, a l’octubre.

stats