Finances

L'euro continua a la baixa i assoleix momentàniament la paritat amb el dòlar

L'euro cau fins al valor de la divisa nord-americana per primera vegada en 20 anys

2 min
La seu del BCE a Frankfurt (Alemanya), en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl valor de l'euro als mercats internacionals de divises continua en caiguda i aquest dimarts ha assolit momentàniament la paritat amb el dòlar nord-americà, un fet que no passava des del 2002. La causa principal de la devaluació de la moneda europea és el fet que el Banc Central Europeu encara no ha apujat els tipus d'interès, a diferència de la majoria de bancs centrals de la resta d'economies avançades del món.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La paritat entre dues monedes significa que tenen el mateix valor als mercats de divises; és a dir, en aquest cas, que un euro es pot intercanviar per exactament un dòlar. La paritat no té cap implicació concreta més enllà del simbolisme que representa que la igualtat entre les divises dels dos blocs econòmics.

L'euro ha caigut aquest dimarts al matí arran de la publicació de les dades de confiança dels inversors a Alemanya, l'economia més gran del Vell Continent. Les xifres mostren un ensorrament de la confiança al juliol a causa de la inflació persistent, les pujades dels tipus d'interès anunciades pel BCE per a aquest mes –que encareixen el cost dels préstecs, imprescindibles per a grans projectes inversors– i els possibles problemes a les cadenes de subministrament industrial de la Xina per culpa dels rebrots de covid.

Davant d'aquestes males perspectives per part dels inversors alemanys, el preu de l'euro en dòlars ha caigut un 0,4% respecte al dia anterior fins a assolir el canvi d'un a un, però ha rebotat ràpidament. A principis d'aquest any un euro valia 1,13 dòlars, la qual cosa representa una depreciació del 12% en el que portem d'any.

Un euro debilitat abarateix les exportacions des dels països de la zona euro a altres parts del món, especialment als EUA o països com la Xina que tenen la seva moneda vinculada a la nord-americana. Ara bé, alhora també fa més cares les importacions de béns i serveis estrangers cap a Europa, la qual cosa és especialment negativa en aquests moments en què el preu del petroli i el gas natural estan a màxims històrics. Com que els productes energètics es comercialitzen en dòlars als mercats internacionals, una caiguda del valor de l'euro n'encareix encara més el cost per als europeus.

Pujades dels tipus d'interès

Les raons que expliquen que l'euro faci mesos que perd valor són diverses. La primera és que en països com els Estats Units o el Regne Unit els respectius bancs centrals han apujat els tipus d'interès, cosa que el Banc Central Europeu encara no ha fet, tot i haver anunciat un increment d'un quart de punt previst per a finals de juliol. Això fa que el rendiment del diner als EUA o a la Gran Bretanya sigui més alt que no pas a l'Eurozona, per la qual cosa es produeix una venda d'euros per dòlars per part d'inversors diversos, sobretot corporatius. Aquest canvi d'euros per dòlars abarateix la moneda europea i encareix la nord-americana.

stats