Infraestructues
Economia 09/08/2021

La Generalitat eixuga les pèrdues de 19 M€ del Circuit de Catalunya el 2021

El departament d'Empresa assegura que la injecció de fons no ha perjudicat cap altre projecte del Govern

ARA
2 min
Imatge del Gran Premi de F1 disputat l'any passat a Montmeló sense públic

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya ha pagat un total de 19 milions d'euros per cobrir les pèrdues generades aquest 2021. El consell executiu va aprovar el mes passat una injecció d'11,1 milions d'euros a la instal·lació automobilística, a la qual cal afegir dues entrades més de diners, una de 5 milions d'euros provinent de l'empresa pública d'infraestructures Avançsa i una altra de 2,9 milions de l'Institut Català de Finances.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els 11,1 milions s'han extret del fons de contingència del Govern i els 7,9 milions restants del departament d'Empresa i Treball, segons ha avançat aquest dilluns Nació Digital i ha confirmat a l'ARA el mateix departament d'Empresa. En aquest sentit, fonts del Govern asseguren que els diners s'han tret de partides en "inexecució", és a dir, de projectes que, finalment, no es durien a terme, per la qual cosa "no s'ha deixat de fer cap inversió" o cap altra política a causa de la injecció de fons al Circuit.

El Circuit de Catalunya és una infraestructura que fa anys que és deficitària. Els seus accionistes són la Generalitat, l'Ajuntament de Montmeló –el municipi on està ubicat– i el RACC. El 2020 la Intervenció General de la Generalitat va assenyalar diverses irregularitats en la gestió del Circuit i, l'abril passat, la Sindicatura de Comptes va anar més enllà i va denunciar que tant el consistori vallesà com el RACC "van incomplir de manera continuada" el règim d’aportacions al qual estaven obligats com a propietaris, i que va ser el Govern qui es va haver de fer càrrec d'eixugar totes les pèrdues, malgrat que algun any, com el 2018, el mateix RACC havia cobrat fins a un milió d'euros del Circuit per diversos serveis prestats, com ara serveis mèdics per a curses.

La celebració del Gran Premi de Fórmula 1 és la principal font de pèrdues de la instal·lació. En aquest sentit, el contracte entre el Circuit i els organitzadors del Mundial de F1 va caducar el 2019, però les dues parts van acordar prorrogar-lo el 2020 i, de nou, el 2021. La pandèmia és el que ha fet que les pèrdues d'aquest últim exercici siguin més elevades que les d'altres anys. Per exemple, el 2018 van ser de 4,5 milions.

Projecte "estratègic"

Fonts del departament d'Empresa insisteixen que el Govern havia de cobrir aquests 19 milions de pèrdues, però que alhora treballa per presentar en els pròxims mesos un "projecte estratègic" amb "vocació reindustrialitzadora" que serveixi per modernitzar, reorientar i digitalitzar el Circuit.

stats