Energia

La Generalitat recupera la gestió de tres centrals hidroelèctriques

El Govern reverteix la concessió d'una planta a Osona i en fa expirar dues més al Gironès i el Ripollès

ARA
2 min
Imatge d'arxiu d'una planta hidroelèctrica.

BarcelonaLa Generalitat ha iniciat expedients per extingir els contractes de concessió a empreses privades de dues centrals hidroelèctriques catalanes i revertir el d'una tercera, a fi de recuperar la gestió pública de les plantes, segons ha informat aquest dilluns el departament d'Acció Climàtica en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tal com va avançar Nació Digital, el Govern vol revertir la concessió de la central de Can Trinxet, ubicada a Sant Quirze de Besora (Osona), que en principi acaba el 30 de juliol del 2024. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja ha comunicat la decisió al titular, així com a l'Institut Català d'Energia (Icaen) i a la direcció general d'Energia de la Generalitat, als quals ha demanat la documentació corresponent.

En la mateixa línia, la Generalitat ha comunicat a l'empresa titular de la central de Cúbia, a Ripoll, que el contracte de gestió tenia una durada de 75 anys, i Acció Climàtica assegura poder acreditar documentalment que la concessió és vigent des de, com a mínim, el 1946, per la qual cosa la concessió hauria acabat. Per acabar, la gestió de la central de Vilana –situada a Bescanó, al Gironès– també ha sigut reclamada pel Govern, en aquest cas per incompliment reiterat de les condicions del títol de concessió.

Acció Climàtica considera que les vuit sancions imposades a la companyia concessionària entre els anys 2008 i 2021 demostren l'"incompliment reiterat del cabal concessional i dels cabals de manteniment", així com la "inexistència dels sistemes de control obligatoris per a la comprovació del compliment dels cabals". Malgrat això, el traspàs a la Generalitat no és definitiu, ja que l'empresa titular pot presentar al·legacions a l'expedient d'extinció obert per l'administració catalana.

En el comunicat, el departament dirigit per la consellera Teresa Jordà assegura que l'ACA "té previst revisar tots els expedients de les concessions hidroelèctriques a les conques internes" catalanes. A més, l'agència "també preveu licitar una assistència tècnica per analitzar en profunditat tota la documentació històrica dels expedients concessionals i comprovar la vigència de les concessions i el compliment dels cabals ambientals", amb l'objectiu de recuperar-ne la gestió en aquells casos en què hi hagi incompliments de la normativa o de les condicions, o bé quan expirin les concessions. La Generalitat avisa, però, que la normativa vigent no permet donar les concessions directament als ajuntaments.

Catalunya té 229 centrals hidroelèctriques amb 139 titulars, amb una potència instal·lada total de 272 megawatts (MW). D'aquestes plantes, tres tenen concessions que caduquen en els pròxims deu anys, i dotze més, d'aquí vint anys. La resta de contractes de concessió s'allarguen fins al 2061. Actualment l'energia hidroelèctrica representa entre un 50% i un 70% del total d'energia renovable generada a Catalunya i entre un 8% i un 13% de tota la producció elèctrica del país.

stats