Economia 17/11/2020

L’Estat amplia la moratòria concursal fins al 14 de març

El consell de ministres anuncia un nou "pla de xoc" per ajudar les empreses

Núria Rius Montaner
3 min
Maria Jesús Montero i Nadia Calviño durant la roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un nou reial decret de marcat caràcter econòmic. Un "pla de xoc", en paraules de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, que inclou un conjunt de mesures relacionades amb el règim concursal i també amb l'allargament dels avals ICO, dues mesures que tindran un impacte sobre el teixit productiu i l'ocupació, segons ha defensat Calviño en roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts. L’objectiu, per part del govern espanyol, és ajudar la “solvència” de les empreses que veuen complicat afrontar els pròxims mesos.

Crèdits ICO a vuit anys

El consell de ministres ha donat llum verda a l'allargament dels crèdits ICO. El govern espanyol ha matisat que el venciment dels avals ICO s'amplia en tres anys; això significa que el venciment màxim dels préstecs passa a ser de vuit anys, ja que els 3 anys s'afegiran als anys aplicats als crèdits demanats. Com ha recordat Calviño, una gran part dels crèdits tenen un venciment de 5 anys, i a partir d'ara aquests podran sumar 3 anys més, fins a un total de 8 anys.

Pel que fa al període de carència, s'amplia en 12 mesos respecte als actuals, és a dir, fins a un total de 24 mesos (2 anys), cosa que significa que els beneficiaris dels crèdits tindran més temps abans de començar a retornar la part principal del préstec. Tant l'ampliació del venciment com la carència dels préstecs haurà de ser sol·licitada pels deutors. Només es concedirà a aquelles empreses i autònoms que no tinguin incompliments en el pagament de préstecs.

A més, el govern també aprovarà que els avals ICO es puguin demanar fins al 30 de juny de l’any que ve, sempre que el deutor ho demani, després de rebre el sí de Brussel·les.

Mesures concursals

En matèria concursal, el consell de ministres ha decifit ampliar del 31 de desembre del 2020 al 14 de març del 2021 la suspensió del deure de sol·licitar concurs de creditors.

A més, la norma aprovada aquest dimarts amplia fins al 31 de gener l'obligació del jutge de no tramitar les sol·licituds que formulen els creditors, és a dir, les entitats financeres, per incompliment dels deutors en relació amb els acords de refinançament o convenis, en el cas de les sol·licituds presentades fins al 31 d'octubre. Calviño ha apuntat que l'objectiu de la moratòria és "donar suport a empreses solvents permetent la reestructuració del deute" al llarg dels pròxims mesos.

L'ampliació de la moratòria concursal, però, no impedeix que qualsevol empresa que ho consideri necessari pugui presentar concurs.

Més diners al SEPE

El consell de ministres també ha aprovat aquest dimarts un crèdit per valor de 6.000 milions d'euros per "equilibrar els comptes de la Seguretat Social" fruit de les despeses que ha hagut d'assumir l'organisme davant l'evolució de la segona onada de la pandèmia. A més, el govern espanyol ha aprovat un crèdit extraordinari de 2.300 milions d'euros per al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), perquè l'administració pugui afrontar la despesa relacionada amb les prestacions contributives i les ajudes dels ERTO (que els pressupostos generals de l'Estat per al 2021 no recullen), així com altres ajudes com la prestació extraordinària per a treballadores de la llar.

El govern espanyol també ha aprovat la rebaixa de l'IVA de les mascaretes al 4%, que estarà vigent fins al 31 de desembre del 2021. L'executiu també ha ampliat al 30 d'abril de l'any que ve l'aplicació del 0% de l'IVA per al material sanitari d'hospitals. La mesura s'aplicarà amb efectes retroactius perquè va anunciar-se l'1 de novembre.

La segona onada de la pandèmia i les restriccions sanitàries estan generant (en uns territoris més que en altres) una nova paralització de l’activitat econòmica i, en conseqüència, moltes empreses i treballadors autònoms tornen a tenir dificultats per tirar endavant. La majoria dels sectors econòmics (especialment el de la restauració) reclamen des de fa dies al govern espanyol que mobilitzi més estímuls, una demanda a la qual el consell de ministres d’aquest dimarts ha respost aprovant aquest nou pla de xoc econòmic.

stats