Mercat laboral
Economia 17/02/2022

El govern espanyol planteja els nous ERTO sectorials per a les agències de viatges

L'executiu continuarà negociant amb els agents socials per abordar la fi dels ERTO actuals, que decauen el 28 de febrer

3 min
Jose Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social, ha canviat la seva proposta inicial de quotes per als autònoms.

MADRIDUn ERTO sectorial per a les agències de viatges. Aquest és un dels plantejaments que el govern espanyol ha traslladat als agents socials –sindicats majoritaris i patronals– a la reunió d'aquest dijous sobre com transitar dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) actuals i motivats per la pandèmia, que decauen el 28 de febrer, als ERTO que recull la reforma laboral. Així ho ha anticipat el ministre d'Inclusió i la Seguretat Social, José Luis Escrivá, en una entrevista a TVE i han confirmat fonts del diàleg social un cop ha acabat la reunió aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, l'ERTO "sectorial" a què Escrivá ha fet referència forma part del mecanisme RED (ERTOs estructurals), que té per objectiu principal evitar els acomiadaments massius, i que s'ha introduït a la reforma laboral. Aquest ERTO sectorial es pot aplicar a un determinat sector, per exemple les agències de viatges, quan percebi canvis estructurals que obliguin a fer una requalificació i una "transició professional" dels treballadors. Té una durada d'un any, però es pot arribar a prorrogar durant sis mesos i fins a dues vegades (12 mesos); és a dir, dos anys en total. Amb tot, seria una eina que es desplegaria per primer cop.

Per què les agències de viatges? Dels més de 3,5 milions de persones que van arribar a estar acollides a un ERTO al principi de la pandèmia, al mes de gener ja eren poc més de 100.000, gran part de les quals formen part d’activitats del sector turístic, en concret d'agències de viatges (amb un 30% del total dels treballadors del sector acollits a un ERTO). Amb l'ERTO sectorial, l'objectiu del govern espanyol és revertir la cronificació d'aquesta situació i "donar ajudes a canvi que els treballadors es vagin formant", ha dit Escrivá. És a dir, que els empleats puguin optar a altres sortides laborals.

Després de les agències de viatges, les activitats del servei d'allotjament i el transport aeri són les que tenen més empleats en ERTO (un 7,6% cadascun, segons les últimes dades del ministeri de la Seguretat Social d'aquest mes de febrer). Aquestes activitats fa temps que reclamen al govern espanyol una resposta efectiva per continuar protegint els treballadors un cop els ERTO fins ara prorrogats decaiguin, aquest febrer.

A més a més, el mecanisme RED també inclou l'activació per una qüestió "cíclica". A diferència de l'ERTO sectorial, al cíclic, amb una duració màxima d'un any, les empreses s'hi podrien acollir davant un escenari macroeconòmic desfavorable. Ara els agents socials i el govern espanyol han de perfilar de quina manera les empreses afectades transiten cap a aquests nous models d'expedients.

Cal recordar que pel que fa a l'autorització d'aquest mecanisme, s'activarà per acord al consell de ministres, prèvia informació i consulta amb les organitzacions sindicals i empresarials, que després podran sol·licitar adherir-s'hi. Les que rebin autorització per acollir-s'hi podran accedir a beneficis en matèria de cotitzacions vinculats al manteniment dels llocs de treball. A més, les empreses que contractin persones afectades per aquest mecanisme en els casos "sectorials" també tindran dret a bonificacions de fins a un 50% a les quotes de la Seguretat Social durant sis mesos. De la mateixa manera que en els ERTO normals, durant el període en què una empresa estigui aplicant aquest mecanisme no es podran fer hores extres ni contractar nous empleats.

Negociacions

D'altra banda, els agents socials i el govern espanyol no volen deixar enrere un experiment que ha funcionat. Així, els expedients per limitació o impediment per força major utilitzats durant la pandèmia s’han incorporat a la legislació ordinària, és a dir, a l’Estatut dels Treballadors, als seus articles 47 i 47 bis, i l'executiu els vol activar immediatament, expliquen fonts del diàleg social, de manera que no caldria prorrogar els ERTO actuals. A més a més, el govern central també veuria amb bons ulls mantenir el nivell de prestacions dels ERTO de força major que calgui mantenir. Agents socials i executiu s'han emplaçat a reunir-se de nou el dilluns de la setmana que ve.

stats