Economia 16/10/2019

El Govern fixa els serveis mínims per la vaga general de divendres

Rodalies funcionarà al 33% i el transport urbà al 50% en hora punta

Ara
3 min
El metro de Barcelona, en una de les jornades de vaga dels dilluns

BarcelonaEl conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha dictat l'ordre que fixa els serveis mínims per la vaga general convocada per a divendres, 18 d'octubre. Els serveis mínims preveuen el funcionament de Rodalies Renfe al 33% durant tot el dia, mentre que el transport urbà de metro, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i autobús de Transports de Barcelona serà del 50% durant les hores punta –de 6.30 a 9.30 i de 17.00 a 20.00– i del 25% en les hores vall.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a la resta de transport de viatgers urbans i interurbans i el servei d'autobús que uneix Barcelona amb l'aeroport del Prat, els servis mínims seran del 50% de l'habitual i, en tot cas, s'ha de garantir com a mínim un desplaçament d'anada i de tornada.

En el cas del transport escolar per accedir als centres d'educació infantil i primària que no tinguin transport públic alternatiu, s'haurà de mantenir el servei.

Educació i emergències

L'ordre preveu que per a les escoles d'ensenyament infantil i primària públiques i privades hi hagi una persona de l’equip directiu per centre de treball, entenent-se com a tal la persona titular de la direcció, del cap d’estudis, de la secretaria o de la coordinació pedagògica del centre. A més del personal, esmenta que per a l’ensenyament infantil i primària (de 3 a 12 anys) hi haurà: 1 docent per cada 6 aules. Per als centres d’educació especial (de 3 a 16 anys): 1 docent per cada 4 aules.

Per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries: un terç del personal.

Per a llars d’infants: un terç de la plantilla.

L'ordre també estableix un 85% de la dotació per a les funcions d'atenció telefònica de tot tipus d'urgències i emergències. S'hauran de cobrir les incidències en el subministrament d'energia elèctrica, gas, aigua i enllumenat públic per garantir el serveis i la reparació d'avaries urgents que puguin afectar la salut, la seguretat o la salubritat públiques.

En l'àmbit de la seguretat privada hauran de treballar el 75% del personal del serveis de seguretat de les centrals d'alarma i el 95% del personal de seguretat que presti serveis en els transports públics, inclosos aeroports, i els centre de telecomunicacions.

També haurà de treballar el personal de transport de mercaderies imprescindibles per abastir els establiments sanitaris i farmàcies, i els del transport de mercaderies de naturalesa perible que no siguin susceptibles de conservació més enllà de les 24 hores.

Sanitat

En la majoria de serveis d'assistència social el dispositiu haurà de ser com un dia festiu, malgrat que en teleassistència hi haurà d'haver la dotació habitual de teleoperadors i personal assistencial; mentre que en l'assistència sanitària de la xarxa sanitària d'utilització pública (XSUP) s'haurà de garantir el normal funcionament d'urgències i de les unitats especials, com UCI, UVI coronàries, hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de ràdio i quimioteràpia, així com qualsevol altra unitat considerada d'urgència vital. També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable.

En l'assistència extrahospitalària s'haurà de garantir l'assistència urgent en l'horari habitual de cada centre amb un 25% de la plantilla. A més, es mantindrà l'activitat normal de neteja en totes del àrees d'alt risc. A més, s'haurà de garantir el transport sanitari per atendre totes les urgències.

La resta de serveis funcionaran com un dia festiu, excepte en els centres on la plantilla sigui igual els festius que els dies laborables, on passarà a ser del 50%.

Pel que fa a la sanitat privada, s'estableixen els mateixos serveis mínims que a la pública excepte pel que fa als centres d'assistència extrahospitalària, on es mantindrà el personal imprescindible per garantir l'assistència urgent i inajornable. Seran els serveis com els habituals en la sanitat dels centres penitenciaris, els centres educatius del departament de Justícia i els serveis farmacèutics.

Funcionaris, TV3 i Catalunya Ràdio

Respecte al personal de la Generalitat, s'estableix que hi haurà entre el personal directiu una persona per unitat orgànica o centre de treball, un mínim de personal per atendre el registre, l'oficina d'atenció ciutadana, l'atenció telefònica i l'accés, i el personal necessari i imprescindible dels serveis d'emergències. També s'estableix que haurà de treballar un 10% del personal del DOGC, i s'estableixen per departaments els serveis mínims de cada servei, que en el cas de les presons serà el servei d'un dia festiu, mentre que en els jutjats de guàrdia haurà de ser el 100% dels efectius.

En el cas dels mitjans de comunicació públics es mantindrà la producció i emissió de la programació informativa amb el 50% dels continguts habituals dels seus canals, emissores i portals. A més, s'estableix l'emissió de la informació necessària en cas que es produeixi una emergència per a la població.

stats