Energia

José García Montalvo: “El govern redueix el descontentament social, però no soluciona el problema”

1 min
José García Montalvo en un acte recent.

BarcelonaEl catedràtic d’Economia de la UPF José García Montalvo dubta de l’efectivitat de les mesures del govern espanyol per reduir l’impacte econòmic de la guerra. 

¿Les mesures serviran d’alguna cosa?

— Poden no servir per a res i, fins i tot, ser contraproduents. Els 20 cèntims [per litre de carburant] es poden absorbir en un dia amb la volatilitat actual. Es demana a les petrolieres que aportin 5 cèntims per litre. Les grans ja estan fent descomptes ara. Amb aquesta mesura, el govern redueix el descontentament social, però no soluciona el problema. Els preus dels carburants ja eren molt alts abans de la guerra. 

Subvencionar la gasolina i el gasoil incentiva el seu ús?

— Esclar. La gent vol anar amb el seu cotxe. Però s’ha de saber que no es pot fer la transició energètica sense que la gent la pagui. 

I el límit a la pujada dels lloguers?

— Plou sobre mullat. No tots són grans propietaris, hi ha dos milions de petits propietaris que lloguen cases. Estan estigmatitzats. Es parla d’un pacte de rendes, però només es limiten per a una petita part, aquests propietaris. I per què s’escull el 2%?

Cal limitar els beneficis caiguts del cel?

— S’ha de tenir en compte que també hi ha costos caiguts del cel. Hi ha unes regles, i es poden canviar, però no per motius espuris. És una situació especial, però no podem provocar un desgavell per un problema que és puntual.

stats