Finances públiques
Economia 08/10/2021

El Govern revisa a l'alça el creixement del PIB català fins al 6,4% per al 2021 i el 2022

La Generalitat preveu una recuperació "més intensa" de l'economia catalana

2 min
El conseller Jaume Giró aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaL'optimisme que es deriva de tenir la pandèmia sota control també es contagia a les previsions econòmiques. El departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat ha anunciat aquest divendres la revisió a l'alça del creixement del PIB català. Concretament, la previsió puja fins al 6,4% per al 2021 i també el 2022, respecte al pronòstic del maig que era del 6% i el 5,2%, respectivament. Aquest canvi en els càlculs amb què treballa el Govern implica una recuperació "més intensa" de l'economia catalana, que permetria superar l'any vinent els registres del 2019, quan el PIB creixia sobre el 2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La previsió actual, doncs, és que en preus corrents aquest any l'activitat econòmica a Catalunya arribi a un volum de 241.615 milions d'euros, uns 17.500 milions més que el 2020. La Generalitat ha matisat que aquestes estimacions s'emmarquen en un context de recuperació a escala global i que estan en línia amb les dels principals organismes internacionals. El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha defensat que aquestes noves dades "conviden a l'optimisme" i a fer una valoració positiva del bon ritme de l'economia, sobretot pel dinamisme del consum i el comportament tant del sector exterior com del mercat de treball.

Precisament, pel que fa a l'ocupació les previsions del Govern per al 2021 apunten a un "augment notable" dels contractes a temps complet (4,7%) després de la caiguda del 2020 (-9%) i la creació d'uns 147.000 llocs de feina. Aquesta dinàmica, sumada a l'increment de la població activa, contribuiria a una caiguda moderada de la taxa d'atur fins al 12,1% al tancament de l'any. A l'escenari del 2022 s'hi afegeix un paper més destacat dels fons europeus Next Generation, que s'hauria de traduir en la partida de la inversió. En aquest punt el Govern preveu un augment de gairebé el 12% gràcies a l'arribada de recursos provinents de Brussel·les.

Nova partida del finançament autonòmic

L'executiu espanyol, a través de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics (CDGAE), ha acordat aquest divendres assignar a les comunitats autònomes prop de 5.025 milions d'euros, dels quals Catalunya rebrà 2.236,75 milions durant el quart trimestre. És el territori que s'endú un percentatge més elevat d'aquesta bossa de recursos, el 44% del total, seguida del País Valencià amb 1.013 milions.

stats