Energia

El primer gran projecte de l'hidrogen verd passa de llarg de Catalunya

L'Aragó s'endú el pla impulsat per CIP, Naturgy, Enagas, Fertiberia i Vestas gràcies a les seves renovables i el suport polític

2 min
La factura pendent en renovables

BarcelonaL'Aragó ha aconseguit captar un dels grans projectes d'hidrogen verd a Espanya gràcies al desenvolupament de les renovables a la comunitat. El projecte optarà a les ajudes dels fons europeus de recuperació a través del PERTE d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest projecte d'hidrogen verd el promou la catalana Naturgy juntament amb Enagas, Fertiberia i Vestas, a les quals s'ha unit el fons danès Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Tot i que encara no s'ha quantificat quina serà la inversió necessària, es calcula que permetrà la creació de 5.000 llocs de treballat i estalviar l'emissió d'un milió de tones de CO₂ a l'any en una primera fase i fins a 2,5 milions quan estigui totalment construït, l'equivalent anual al consum elèctric de gairebé dos milions de famílies.

El projecte, batejat com Catalina, "connectarà els excel·lents recursos renovables" de l'Aragó, segons els seus promotors, amb els centres de consum industrial d'hidrogen del País Valencià. Un cop finalitzat, aquest projecte disposarà de 5 gigawatts (GW) d'energia eòlica i solar fotovoltaica de l'Aragó que abastiran un electrolitzador. La capacitat de producció cobriria el 30% de la demanda d'hidrogen actual de tot Espanya.

Però el projecte Catalina va més enllà. La idea és connectar aquest centre de producció d'hidrogen a l'Aragó amb la planta de Fertiberia a Sagunt per produir 200.000 tones anuals d'amoníac verd en una planta de nova construcció. Un amoníac que s'utilitzarà per produir fertilitzants sostenibles per descarbonitzar el sector agrícola.

Però, a més, hi haurà una segona derivada. L'hidrogen verd produït a l'Aragó es podrà injectar a la xarxa de gas natural —ja s'ha demanat permís per fer-ho a Andorra de Terol— per abastir altres indústries. Això tindrà un important impacte a la zona, on l'economia s'ha vist afectada pel tancament de la central tèrmica de carbó d'Endesa.

De moment, els membres del consorci promotor han signat l'acord de col·laboració, però encara no s'ha establert quina participació tindrà cada soci ni quina serà la inversió final que hauran de fer. El soci de CIP Søren Tofgard ha destacat l'excel·lent recurs en renovables de l'Aragó per a aquest projecte, així com "el suport polític" i la proximitat dels "centres de demanda".

Convocatòria del PERTE

El projecte s'ha donat a conèixer el mateix dia que la Moncloa ha anunciat que pretén mobilitzar més de 24.600 milions d'euros del pla de recuperació durant el primer semestre d'aquest any. La presidència del govern espanyol ha incorporat a la web del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència posat en marxa pel covid un apartat en el qual informarà de les convocatòries dels fons europeus previstes per als pròxims sis mesos. L'objectiu és que els ciutadans i les empreses disposin d'informació de com es canalitzaran els fons del pla de recuperació i puguin identificar les licitacions amb temps.

Així, per primer cop hi haurà un calendari que recollirà totes les convocatòries. Entre les que està previst incorporar aquest primer semestre de l'any hi ha la de la cadena de valor de l'hidrogen renovable, a la qual opta el projecte Catalina.

stats