Inversió

Els grans inversors canvien els bons del Tresor del EUA pels europeus

Que Europa tingui menys inflació i menys activitat de l'economia fa preveure que el BCE abaixi els tipus abans que la Fed

ARA
2 min
La inversió pot ser una decisió de risc.

BarcelonaEls grans inversors tenen una aposta: la inflació més baixa d'Europa impulsarà el Banc Central Europeu (BCE), que dijous reuneix de nou el seu consell de govern, a reduir els tipus d'interès abans que la Reserva Federal (Fed, el banc central dels Estats Units). I per això estan venent bons del Tresor dels Estats Units i comprant bons europeus. És una aposta arriscada, perquè tradicionalment és la institució nord-americana la que primer prem el fre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons explica el Financial Times, els gestors de capitals Pimco, JPMorgan Asset Management i T Row Price han augmentat la seva exposició al deute públic europeu durant les últimes setmanes. Això s'ha traduït en una bretxa de dos punts percentuals entre els costos de referència dels préstecs alemanys i els nord-americans a 10 anys. És el nivell més alt des del novembre de l'any passat. Si els tipus d'interès baixen, els nous bons passen a pagar menys interessos, de manera que els que tenen bons no els interessa vendre'ls. Això acaba provocant un augment dels preus dels bons.

"El camí per a les retallades de tipus a Europa és més clar que als Estats Units", diu el director d'inversions i cap global de renda fixa de JP Morgan Asset Management, Bob Michele, que veu difícil trobar una raó perquè la Fed redueixi els tipus. En la seva última reunió, de finals de març, la Reserva Federal va mantenir-los en la mateixa forquilla del gener i el desembre. Michele va reconèixer que tenen una participació més gran de l'habitual en bons europeus.

Aquest canvi arriba en un moment en què les dues economies han començat a divergir, ja que la inflació i l'economia a Europa es troben en una situació més feble, cosa que fa pressuposar que el banc central del Vell Continent retalli els tipus abans que el seu homòleg nord-americà. Les previsions són clares: els mercats dibuixen entre tres i quatre retallades de tipus a Europa aquest any, i només dues o tres per part de la Fed.

La diferència entre l'evolució de la inflació és de gairebé un punt: als Estats Units la previsió és que hi hagi un augment del 3,4% anual, mentre que a Europa el mes passat la inflació va caure fins al 2,4%, per sota del que estava previst, cosa que va reforçar aquestes expectatives. De fet, el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, va dir en una trobada a Barcelona la setmana passada que el seu escenari central era que al juny podria haver-hi la primera reducció de tipus.

stats