Economia 12/05/2019

Els guanyadors de les eleccions a la Cambra: “Segurament anirem modulant el discurs”

La candidatura sobiranista d'Eines de País es va mobilitzar a través de Twitter

à.f.m.
2 min
Els membres del plenari de la Cambra després de les eleccions.

Barcelona“AJUDA!! Necessitem q ens ajudeu a difondre q hi ha eleccions a la Cambra de Comerç”. Així començava un dels molts tuits que Joan Canadell ha publicat cridant al vot per a la candidatura independentista Eines de País. Sovint es diu que Twitter és una bombolla, però de vegades pot ser una eina poderosa. El missatge va tenir prop de 5.000 retuits. Tenint en compte que a la Cambra de Barcelona hi han votat 19.000 empreses i autònoms, és ben possible que missatges com aquests hagin tingut incidència en unes eleccions que encara han tingut una participació molt baixa (al voltant del 4%), tot i que això és més del doble que a les anteriors.

Una de les incògnites, ara, és què faran els empresaris d’aquesta candidatura quan entrin al ple de la Cambra, la majoria dels quals sense experiència en aquestes institucions. “No saben on es fiquen”, diuen uns. D’altres ja afirmen: “Algunes coses que [els guanyadors] han dit els primers dies no m’agraden”, en referència a la idea de convertir la Cambra en un instrument per construir la República. Un empresari independentista pròxim a la candidatura d’Enric Crous creu que “no estaran a l’altura del que el país necessita”. “Tots compartim l’objectiu, però s’és molt més útil actuant amb finezza ”, opina. Amb tot, molts també creuen que “no se’ls ha de condemnar abans d’hora”.

“Segurament anirem modulant el discurs”, concedeix Joan Canadell, que afegeix una reflexió: “La gent ens ha votat per les coses que ens ha votat, i no hi renunciarem. Hem arrasat a les eleccions, què volen que fem?” El mateix Canadell obre la porta a les candidatures perdedores (tret de la de Carles Tusquets) perquè entrin al comitè executiu de la institució, que és com el govern de la Cambra i que és escollit pel ple. “Farem un consell com més inclusiu millor”, assegura. Fins i tot es plantegen obrir la porta al RACC, una de les 14 grans empreses que tenen una plaça al ple gràcies a haver-se compromès a fer una aportació econòmica a la Cambra i que es donava per fet que era pròxima a Crous.

“Espais de poder”

Fa temps que l’ANC ha explicitat la voluntat d’ocupar “espais de poder”. “Vam detectar certes febleses l’octubre del 2017 i que era un hàndicap no ser a les cambres de comerç”, ha dit Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC. “Vam trobar a faltar els empresaris negant les mentides de la por: al contrari, vam veure que exercien pressions”. Això es va començar a veure amb les eleccions sindicals del sector públic, fa dos mesos, i ara ha esclatat amb l’èxit inesperat a les eleccions de la Cambra de Comerç.

stats