Economia 18/09/2017

Guindos nega la viabilitat de la independència, però adverteix que produiria un empobriment social "brutal"

El ministre d'Economia nega que el procés sobiranista tingui efectes sobre l'economia espanyola

Ara
1 min
El ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, en la compareixença d’aquesta setmana al Congrés de Diputats.

BarcelonaEl ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha advertit avui que la independència de Catalunya tindria un efecte nociu en els ciutadans: "L'empobriment de la societat catalana seria brutal". En tot cas, Guindos ha mantingut el discurs del govern central, segon el qual aquest escenari està descartat perquè "ningú amb dos dits de front" considera que sigui viable.

Per si de cas, sí que ha pronosticat que una Catalunya independent hauria de crear la seva pròpia divisa, patiria una devaluació d'entre el 30% i el 50%; el seu PIB es reduiria entre el 25% i el 30% i la seva taxa d'atur es duplicaria.

Guindos ha assegurat en una entrevista a la Cope que el procés sobiranista no afectarà la revisió de la qualificació d'Espanya que algunes agències internacionals, com Moody's, han de realitzar a final de mes, atès que "ningú" considera viable la independència de Catalunya.

"[La independència de Catalunya] és tan irracional que ni els inversors, ni els mercats de capitals ni els meus col·legues de l'Ecofin consideren que sigui un escenari mínimament viable i acceptable i, per tant, no ho incorporen als seus càlculs. Per descomptat, el govern espanyol no deixarà que ocorri", ha subratllat.

De la mateixa manera, el ministre ha assegurat que el debat català "no ha impactat de moment" en els indicadors econòmics. Igualment ha negat que s'hagi produït un procés de deslocalitzacions empresarials.

"L'impacte sobre la prima de risc és molt marginal; el que hi ha hagut és una modificació de la referència del bo espanyol, la qual cosa va augmentar uns quants punts bàsics la prima de risc, però com a conseqüència del debat sobre Catalunya l'impacte és inexistent", ha explicat.

stats