Immobiliari
Economia  /  Immobiliari 13/06/2022

La compravenda d'habitatges a Catalunya registra el millor abril des del 2007

L'Euríbor es dispara a nivells no vistos des del 2011

C.S.LL
2 min
Les execucions hipotecàries sobre habitatges habituals pujen un 3,4%

La compravenda d'habitatges a Catalunya continua a l'alça . Segons les dades publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), al mes d'abril el sector va tancar amb 8.018 operacions, un augment d'un 15,5% interanual. De totes maneres, es comença a notar una baixada d'operacions en comparació amb el mes de març, quan es van vendre 9.318 immobles.

Així doncs, es tracta del millor abril en termes de compravenda d'immobles des del 2007, just abans de l'esclat de la bombolla. Tot i que els experts del sector asseguren que "estem lluny d'una bombolla", es nota un augment d'operacions davant la imminent pujada de tipus, que provocarà un encariment de les hipoteques.

Catalunya, per sobre la mitjana espanyola

L'augment del 15,5% de compravenda a Catalunya està per sobre de la mitjana espanyola. Al conjunt de l'Estat es van vendre un total de 47.349 habitatges, un 11,9% més en termes interanuals. Per comunitats autònomes, les Illes Balears (33%), les Canàries (31%) i Castella i Lleó (19%) són els territoris que van registrar un augment interanual més elevat. En conjunt, només quatre comunitats van registrar descensos en l'activitat comercial immobiliària: la Rioja (-9,9%), la Comunitat de Madrid (-2,7%), Extremadura (-2,4%) i Cantàbria (-0,8%).

Per províncies, Barcelona va registrar fins a 5.446 compravendes d'habitatges, la gran majoria de segona mà i al mercat lliure, un augment del 15% en termes interanuals. A Girona l'acceleració és encara més destacada, del 30%, fins a les 1.111 operacions al mes d'abril. Tant a Lleida com a Tarragona també va millorar l'activitat, amb 400 i 1.171 operacions, cosa que suposa augments d'un 8% i un 9%, respectivament.

Davant la incertesa, immobles

Malgrat que es comença a notar un alentiment al mercat immobiliari a causa de l'augment de preus, des del sector asseguren que el mercat "es manté sòlid i amb força". Segons explica a Europa Press la portaveu i directora d'estudis de Fotocasa, María Matos, "davant d'una guerra es desperta la gana inversora dels particulars, atrets per l'habitatge com a valor refugi". D'aquesta manera, les nombroses incerteses que hi ha actualment en l'economia podrien incidir en la bona marxa del sector immobiliari en el curt termini.

On sí que preocupa la pujada del preu és als habitatges nous. Les dades de l'INE assenyalen que des de l'esclat de la pandèmia cada cop hi ha més espanyols que opten per aquest tipus d'obra. "Podem trobar-nos amb una greu problemàtica si la demanda continua tan latent", recalca Matos.

L'Euríbor es dispara

L'índex de referència de les hipoteques s'ha disparat després que el Banc Central Europeu (BCE) confirmés que apujarà els tipus d'interès en la seva reunió del 21 de juliol, i posarà fi a una dècada de tipus estancats. Així, l'evolució diària de l'Euríbor comença a créixer en vertical. L'índex a 12 mesos s'ha disparat aquest dilluns al 0,792%, nivells no vistos des del setembre del 2011.

L'Euríbor a 12 mesos va cotitzar per primera vegada en positiu el 12 d'abril, després de més de sis anys en mínims negatius. Des d'aleshores no ha deixat de pujar esglaons, fins al 0,792% actual. El seu mínim històric va ser el 20 de desembre del 2021, quan es va situar en el -0,518%.

stats