Immobiliari

El maldecap de vendre un pis sense immobiliàries: "Es fan passar per suposats interessats"

Diversos testimonis relaten a l'ARA la insistència d'algunes agències per intermediar en la venda de casa seva

3 min
Un cartell que anuncia habitatges de fins a tres habitacions
en venda. 


Barcelona“Hola, ets d'una immobiliària?”, diu en Joan (nom fictici) només despenjar el telèfon. Fa pocs dies que va decidir posar un pis a la venda. En una breu conversa telefònica amb aquest diari, reconeix que ha rebut moltes trucades d'immobiliàries interessades en el seu pis, tot i que en l'anunci que va penjar hi explicita el ja conegut "abstenir-se agències".

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

També és el cas de la Maria (nom fictici), la Ivonne i el Dani, tres persones que tenen actualment un pis en venda i, des que el van penjar a internet amb el mateix advertiment, també han rebut una allau de sol·licituds. La gran majoria no eren compradors particulars, el públic a qui van dirigits els seus anuncis, sinó agències o agents immobiliaris interessats a intermediar el procés de compravenda del seu habitatge.

Aquest tipus d'operacions, de particular a particular, són poc habituals i han anat a menys amb els anys, segons explica a l'ARA el portaveu i assessor jurídic dels Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya (API), Carles Sala. Requereixen una gran inversió de temps, especialment per al venedor, ja que comporta fer molts tràmits.

"Si algú s'ha sentit incomodat per alguna agència o agent de la propietat, ens posem a la seva disposició. Es poden adreçar a nosaltres per emetre qualsevol queixa respecte a algun professional que tinguem associat", assegura Sala, i diu que no els consten queixes sobre aquestes conductes comercials. A Catalunya, a diferència d'altres territoris de l'Estat, és obligatori registrar-se com a agent immobiliari des de l'any 2010. Anys més tard, el País Valencià i les Illes Balears també van incorporar el registre obligatori i les assegurances de caució i responsabilitat civil.

"Es fan passar per suposats interessats"

El Dani, un veí de Cerdanyola del Vallès, i el seu germà, van rebre en herència un pis que era dels seus avis. Després d'una primera etapa centrada a resoldre qüestions burocràtiques, van decidir començar a buscar compradors. Abans, però, ell també havia anat a visitar algun pis.

"Tenen una forma de treballar molt agressiva. Vaig anar a veure un pis per si el podia comprar i es van passar un mes trucant-me cada dos o tres dies per convèncer-me. I ara m'ha passat el mateix a l'hora de vendre", explica en declaracions a l'ARA.

Des que va penjar l'anunci, ara ja fa dues setmanes, ha rebut més de 20 trucades d'immobiliàries. "Utilitzen telèfons diferents, es fan passar per suposats interessats i volen concertar una cita amb tu, i quan al final els preguntes si són particulars, et diuen, per exemple, que són de Tecnocasa", afegeix. Li diuen que tenen inversors interessats a tancar la compra ràpidament, i li ofereixen quantitats entre un 15% i un 20% per sota de taxació. "Arran d'això, estem tenint problemes a casa perquè no puc gestionar aquesta situació, t'acabes sentint assetjat. Veus un número que no tens agregat i penses «ja són aquí»", lamenta.

"He rebut 50 trucades en una setmana"

La Ivonne fa tan sols uns dies va anunciar la venda d'un pis a la ciutat de Barcelona. "He rebut 50 trucades en una setmana, totes d'immobiliàries", explica en una conversa telefònica a l'ARA. El mateix dia que va penjar-lo, una agència va replicar l'anunci en un altre portal sense la seva autorització: "Em van preguntar si volia vendre'l ràpid i jo vaig dir que sí, però sense pagar els costs d'una immobiliària. Li vaig trucar immediatament perquè el retirés".

Pocs dies més tard, una altra persona que al final li va reconèixer que era un agent immobiliari li va dir que tenia gent interessada en el pis i que li aconseguiria una visita. "Quan van venir, vaig adonar-me que s'assemblaven i els ho vaig dir. Ja no em van dir res més. Jo crec que eren germans, i la immobiliària els portava per fer veure que aconseguien gent interessada en el pis", explica a l'ARA.

"Els dius que no, però no paren de trucar-te"

La Maria (nom fictici) també té un habitatge a la venda a Cerdanyola del Vallès. Ara ja fa dos anys que busca un comprador. "El primer que pregunto és si són particulars o d'agència, i a moltes persones tot i dir-los que no, no paren de trucar-te, t'envien whatsapps i també correus electrònics", explica a l'ARA. Assegura que li truquen i li demanen informació del pis, però que quan es tracta de parlar de condicions i comissions és una porta tancada. "Et demanen els metres que té el pis sense ni identificar-se", afegeix.

"A més, com que ja saben que hi ha un rebuig per part nostra, el que fan és dir que no són agències, el que diuen és que són autònoms i, sobretot, diuen que tenen una persona molt interessada, i acaba sent mentida", detalla a aquest diari.

stats